Acest cojoc, inspirat de hainele purtate de Delon în filmele sale, a cunoscut un succes răsunător, fiind produs în sute de mii de exemplare în perioada comunistă.
Originea „Alendelonului”
Prima apariție a celebrului cojoc a avut loc în 1963, când Alain Delon l-a purtat în câteva scene din filmul „Rocco și frații săi”. Însă adevărata popularitate a venit după lansarea filmului „A fost cândva un hoț” în 1965, când cojocul a captat atenția publicului din România.
În scurt timp, fabrica Vidra din Orăștie a început producția acestui cojoc, replicând cu fidelitate designul purtat de Delon în filmele sale din anii \"60. „Gulerul, reverul, buzunarele – toate au fost realizate exact așa cum le purta Alain Delon”, a declarat Gabriel Popa, fostul director al fabricii Vidra Orăștie, cel care a ajutat la transformarea acestui cojoc într-un simbol național.
O piesă de lux în perioada comunistă
„Alendelonul” a devenit rapid o piesă vestimentară dorită de toți, însă obținerea unui astfel de cojoc era extrem de dificilă în perioada comunistă. „Toată lumea voia să cumpere alendelonul de la Orăștie, dar era foarte greu să-ți faci rost de unul, deoarece majoritatea producției era destinată exportului”, a explicat Gabriel Popa.
Prețul ridicat și complexitatea procesului de producție au făcut ca aceste cojoace să fie rare și foarte râvnite. În România, să porți un „alendelon” era un semn de statut, o piesă de rezistență care atrăgea admirația celor din jur.
Declinul fabricii în 2007
După Revoluția din 1989, fabrica Vidra a început să se confrunte cu dificultăți financiare, ceea ce a dus, în cele din urmă, la închiderea definitivă a acesteia în 2007, după ce a dat faliment. Cu toate acestea, Gabriel Popa nu a lăsat ca moștenirea „alendelonului” să dispară.
Într-un efort de a păstra tradiția, Gabriel Popa a înregistrat marca „alendelon” la OSIM și a deschis propria sa fabrică în zonă, continuând să preia comenzi din străinătate. Mai mult, toți cei care au fabrici în zona Orăștiei pot folosi acest brand pentru a menține vie tradiția blănăritului în regiune.
Astfel, deși fabrica Vidra nu mai există, cojocul „alendelon” rămâne un simbol al eleganței și măiestriei românești, o piesă vestimentară cu o poveste ce va dăinui peste generații.