Noile medicamente sunt cunoscute sub numele de „agonişti GLP-1”, iar terapiile pe care le implică pot reduce apetitul şi senzaţia de foame, inducând-o pe cea de saţietate.
În ceea ce priveşte rezultatele, acestea sunt cum nu se poate mai promiţătoare: în studiile clinice, participanţii au pierdut între 15% şi 20% din greutatea corporală, în funcţie de medicament. În Statele Unite, spre exemplu, unde circa 40% dintre adulţi suferă de obezitate, 120 de milioane de adulţi ar putea fi eligibili pentru aceste tratamente, astfel că Novo Nordisk susţine că piaţa sa ţintă este de peste 760 de milioane de persoane cu obezitate din întreaga lume.
Cu toate acestea, compania nu poate produce suficient Wegovy pentru a satisface cererea, vânzându-l doar în câteva dintre cele mai bogate ţări din lume.
În această situaţie, numeroase persoane au apelat la Ozempic, medicamentul pentru diabet dezvoltat de Novo, care conţine acelaşi ingredient activ, semaglutida, pentru a pierde kilograme. Această cerere crescută a generat, la rândul său, o penurie de Ozempic şi noi probleme în ceea ce priveşte asigurările pentru pacienţii cu diabet care au nevoie de el.
Medicamente pentru elite?
Mulţi pacienţi s-au luptat ani de zile cu obezitatea şi au constatat că schimbările în ceea ce priveşte dieta şi exerciţiile fizice nu sunt durabile dacă se limitează doar la acestea.
Însă costurile administrării unor astfel de tratamente rămân pe moment exorbitante. În SUA, spre exemplu, preţurile de vânzare cu amănuntul pentru Wegovy şi Zepbound depăşesc 1.000 de dolari pe lună. În plus, datele actuale sugerează că pacienţii trebuie să continue să folosească aceste medicamente pe termen lung pentru a-şi menţine pierderea în greutate, altfel existând riscul reacumulării kilogramelor pierdute.
De asemenea, asiguratorii privaţi de sănătate găsesc modalităţi de a întârzia sau de a refuza utilizarea medicamentelor pentru pierderea în greutate. Unii medici susţin că le este mai greu să obţină acoperire prin asigurări pentru pacienţii de culoare şi hispanici cu obezitate, care se bazează pe planurile de sănătate guvernamentale şi se confruntă cu un risc mai mare de diabet şi de alte complicaţii.
„Vom avea acoperire prin asigurări pentru majoritatea dintre noi sau va fi un medicament pentru elitele care pot plăti din buzunar?”, se întreabă doctorul Andres Acosta, expert în obezitate la Clinica Mayo, din Rochester, Minnesota.
Aceste tendinţe ridică întrebări profunde pentru medicii care încearcă să îşi dea seama care dintre pacienţii lor au cea mai mare nevoie de aceste medicamente şi cum să le asigure accesul la acestea.
Dr. Lauren Eberly, lector de medicină cardiovasculară la Şcoala de Medicină Perelman a Universităţii din Pennsylvania, a constatat că utilizarea medicamentelor GLP-1 pentru tratarea diabetului a fost mai mică în rândul pacienţilor de culoare, asiatici şi hispanici care utilizează asigurări private de sănătate decât în rândul pacienţilor albi.
„Suntem cu adevărat îngrijoraţi de inechităţile pe care această situaţie le va perpetua ca rezultat direct al inaccesibilităţii acestor medicamente, în special pentru grupurile mai marginalizate”, a subliniat aceasta.