Gluma a pornit de la faptul că orașul Cugir, din județul Alba, era unul dintre centrele industriei de armament a României în perioada lui Nicolae Ceaușescu. În paralel, aici existau și fabricile care produceau aparate casnice legendare în epocă, precum mașina de cusut electrică și mașinile de spălat Albalux.
Producția mașinilor de cusut și a celor de spălat rufe a avut ca principal scop, în perioada comunistă, să „acopere” faptul că la Cugir se produc arme și muniție. Un al doilea motiv a fost necesitatea ca soțiile muncitorilor de la fabrica de armament să aibă de lucru. În timp au apărut diverse legende și mituri în legătură cu produsele civile și speciale de la Cugir, unele având chiar corespondent în realitate, potrivit Cugir Info.
DINCOLO DE LEGENDĂ, ERA REALITATEA FURURILOR GENERALIZATE DIN ÎNTREPRINDERI
Una dintre „anecdotele” Epocii de Aur, care circula prin oraş, era următoarea: „dacă luai din fabrică o maşină de cusut, piesă cu piesă şi apoi încercai să o montezi acasă, te trezeai că iese un… Kalaşnikov!”.
„Mitul avea pe undeva și un sâmbure de adevăr. La fel ca în orice fabrică comunistă, se fura. Erau sustrase rând pe rând diverse componente mai ales de la mașini de cusut și spălat. Cei care riscau și nu erau prinși reușeau unori să își facă acasă o astfel de mașină, cu piesele furate din fabrică”, spune un fost angajat al societății din Cugir.
Mulți au încercat să scoată din uzină chiar și componente de arme, lucru foarte dificil având în vedere măsurile de pază. Cei care au fost prinși au ajuns la închisoare. Nu există informații certe cu privire la fabricarea de arme cu componente furate din uzina mecanică. Cel mai probabil, cei care au reușit să iasă cu astfel de obiecte le-au vândut, arată sursa citată.