Insula Surtsey
Motivul interdicţiei: experimentele ştiinţifice
În anul 1963, în apele islandeze a avut loc erupția unui vulcan subacvatic, după care, într-un timp destul de scurt, s-a format o nouă insulă cu o suprafaţă de 2,7 kilometri pătrați. Aceasta a devenit imediat obiectul atenției oamenilor de știință din diferite țări. De atunci, insula Surtsey, numită astfel în cinstea eroului Surt (gigant cu sabie de foc din mitologia scandinavă), este folosită strict în scopuri științifice, fiind declarată o zonă închisă pentru turiști.
Insula Ilha da Queimada Grande
Motivul interdicţiei: numărul foarte mare de şerpi veninoşi
Insula Ilha da Queimada Grande este situată la 35 de kilometri de coasta Braziliei şi arată ca un colţ de rai. O călătorie în acest loc te poate costa viața, pentru că această zonă verde este plină de șerpi veninoși: circa 4.000 de şerpi pe o suprafaţă de 0,43 kilometri pătrați. Cel mai periculos este şarpele Bothrops (şarpele-lance). Veninul acestuia este de cinci ori mai puternic decât cel al şerpilor din această specie de vipere – în cazul unei muşcături, omul moare instantaneu. Prin urmare, autoritățile braziliene au interzis vizitarea insulei Ilha da Queimada Grande, care este numită popular Snake Island.
Insula Santinelei de Nord
Motivul interdicţiei: agresiunea aborigenilor
Insula Santinelei de Nord este parte a Insulelor Andaman din Golful Bengal, pe care locuiesc reprezentanţi ai tribului Santinelei, un trib foarte periculos: aceştia evită orice contact cu civilizația și ripostează cu înverșunare oricărei intruziuni. Oamenii de știință presupun că aborigenii au trăit izolaţi până la 60.000 de ani în aceste locuri. Acești oameni își apără în mod activ teritoriul lor: de exemplu, în anul 2004, au tras săgeți într-un elicopter al guvernului indian, care le-a făcut o „vizită” după un tsunami. Cele mai recente victime ale lor au fost nişte pescari rătăciţi: după uciderea lor, autoritățile indiene au cerut cetățenilor să stea departe de oamenii din tribul Santinelei și de pământul lor.
sursa: Rador