Plantă aromatică iubitoare de soare, lavanda este folosită din timpuri străvechi pentru numeroasele beneficii. Romanii o utilizau pentru a înmiresma apa de baie şi pentru a limpezi rufele, iar calităţile plantei au fost valorificate încă de pe atunci. Sunt mai multe substanţe bioactive în lavandă cu beneficii terapeutice dovedite, printre care terpenele, polifenolii și flavonoidele. Lavanda are proprietăţi antioxidante, antimicrobiene, antifungice, antiinflamatoare, hipotensive, antispasmodice, analgezice, anxiolitice şi sedative.
Limonada din pepene roșu - Băutura delicioasă care te va hidrata pe timp de caniculă
Remediu în migrene, anxietate şi insomnie
Delicioasă şi răcoritoare, limonada de lavandă poate fi un leac adjuvant în dureri de cap, întrucât planta are proprietăţi antiinflamatoare şi relaxante. Graţie multiplelor virtuţi terapeutice, lavanda poate aduce ameliorare şi în nervozitate şi în alte reacţii nedorite care apar în organism din cauza stresului, cum ar fi tensiunea sau digestia greoaie ori ulcere survenite pe fondul nervozităţii.
Se recomandă consumul de limonadă cu lavandă atât preventiv, cât şi imediat ce apare durerea de cap sau în situaţia în care treci prin situaţii mai stresante.
Limonada neagră, secretul din natură care elimină toxinele din organism și te scapă și de kilogramele în plus
Lavanda poate reduce şi anxietatea, după cum s-a observat în cadrul mai multor studii. De asemenea, graţie efectului sedativ, induce somnul odihnitor, iar acest lucru este benefic dacă te confrunţi cu dureri de cap.
Comisia germana E, organism care evaluează siguranţa şi efectele plantelor medicinale, a aprobat utilizarea internă a lavandei (L. angustifolia), sub formă de infuzie, în agitaţie, insomnie, precum şi în tulburările digestive de origine nervoasă (balonare, dispepsie).
Cum se prepară
Dr. Anca Arămescu recomandă următoarea reţetă pentru prepararea limonadei cu lavandă!
Mai întâi se pregăteşte un sirop dintr-o mână mică de flori de lavandă proaspăt culese și clătite sau 1 lingură de flori de lavandă uscate. Tăiați florile de lavandă din tulpini și puneți-le într-un castron împreună cu puțin zahăr brun sau miere și amestecați. Se toarnă 2 căni de apă clocotită peste amestec. Acoperiți și lăsați la infuzat 30 de minute (sau până la câteva ore). Se strecoară siropul.
Limonadă cu căpșuni. O băutură răcoritoare de vară, plină de vitamine
Limonada se obţine prin amestecarea siropului cu:
-1, 1/2 căni de suc de lămâie proaspăt stors
-2 căni cu apă rece
-Lămâi tăiate subțiri și câteva crenguțe de lavandă, pentru garnitură opțională.
-După preferinţe, se poate adăuga şi gheaţă.
Citește continuarea pe Click!Sănătate