Plină cu nutrienți esențiali, sfecla roșie este o sursă excelentă de fibre, acid folic (vitamina B9), mangan, potasiu, fier și vitamina C.
Sfecla roșie și sucul de sfeclă roșie au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea fluxului sanguin, scăderea tensiunii arteriale și creșterea performanței la exerciții fizice.
Multe dintre aceste beneficii se datorează conținutului lor ridicat de nitrați anorganici.
Sfecla roșie este delicioasă crudă, dar mai des gătită sau murată. Frunzele lor – cunoscute sub numele de verdeață de sfeclă – pot fi și ele consumate.
Există numeroase tipuri de sfeclă roșie, dintre care multe se disting prin culoarea lor – galben, alb, roz sau violet închis.
Informații nutriționale
Sfecla constă în principal din apă (87%), carbohidrați (8%) și fibre (2-3%).
O cană (136 de grame) de sfeclă roșie fiartă conține mai puțin de 60 de calorii, în timp ce 3/4 de cană (100 de grame) de sfeclă roșie crudă se laudă cu următorii nutrienți.
Calorii: 43
Apa: 88%
Proteine: 1,6 grame
Carbohidrați: 9,6 grame
Zahăr: 6,8 grame
Fibre: 2,8 grame
Grăsimi: 0,2 grame
Carbohidrați
Sfecla roșie crudă sau fiartă oferă aproximativ 8-10% carbohidrați.
Zaharurile simple – cum ar fi glucoza și fructoza – reprezintă 70% și 80% din carbohidrații din sfecla roșie crudă și, respectiv, fiartă.
Aceasta înseamnă că sfecla roșie nu ar trebui să aibă un efect major asupra nivelului de zahăr din sânge, deoarece cantitatea totală de carbohidrați din fiecare porție este scăzută.
Sfecla roșie este bogată în fibre, oferind aproximativ 2-3 grame în fiecare porție de 3/4 de cană (100 de grame).
Fibrele alimentare sunt importante ca parte a unei diete sănătoase și sunt legate de un risc redus de diferite boli.
Vitamine si minerale
Sfecla roșie este o sursă excelentă de multe vitamine și minerale esențiale.
Folat (vitamina B9). Una dintre vitaminele B, acidul folic este important pentru creșterea normală a țesuturilor și pentru funcționarea celulelor. Este deosebit de necesar pentru femeile însărcinate.
Mangan. Un oligoelement esențial, manganul se găsește în cantități mari în cerealele integrale, leguminoase, fructe și legume.
Potasiu. O dietă bogată în potasiu poate duce la scăderea tensiunii arteriale și la efecte pozitive asupra sănătății inimii.
Fier. Un mineral esențial, fierul are multe funcții importante în corpul tău. Este necesar pentru transportul oxigenului în celulele roșii din sânge.
Vitamina C. Această vitamină binecunoscută este un antioxidant important pentru funcția imunitară și sănătatea pielii.
Beneficiile pentru sănătate ale sfeclei roșii
Sfecla roșie și sucul de sfeclă roșie au multe beneficii pentru sănătate, în special pentru sănătatea inimii și performanța la exerciții fizice.
Scade tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială vă poate afecta vasele de sânge și inima. În plus, se numără printre cei mai puternici factori de risc pentru boli de inimă, accident vascular cerebral și deces prematur la nivel mondial.
Consumul de fructe și legume bogate în nitrați anorganici vă poate reduce riscul de boli de inimă prin scăderea tensiunii arteriale și creșterea formării de oxid nitric.
Studiile arată că sfecla roșie sau sucul lor pot reduce tensiunea arterială cu până la 3–10 mm Hg într-o perioadă de câteva ore.
Astfel de efecte se datorează probabil nivelurilor crescute de oxid nitric, care determină relaxarea și dilatarea vaselor de sânge.
Crește rezistența fizică
Numeroase studii sugerează că nitrații pot îmbunătăți performanța fizică, în special în timpul exercițiilor de anduranță de mare intensitate.
S-a demonstrat că nitrații din dietă reduc consumul de oxigen în timpul exercițiilor fizice, afectând eficiența mitocondriilor, organele celulare responsabile de producerea energiei.
Sfecla și sucul lor sunt adesea folosite în acest scop datorită conținutului ridicat de nitrați anorganici.
Consumul de sfeclă roșie poate îmbunătăți performanța de alergare și de ciclism, crește rezistența, crește consumul de oxigen și poate duce la o performanță mai bună la exercițiu general.
Reduce inflamația
Sfecla conține pigmenți numiți betalaine, care posedă o serie de proprietăți antiinflamatorii.
Acest lucru ar putea aduce beneficii mai multor aspecte ale sănătății, deoarece inflamația cronică a fost asociată cu afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul.
Un studiu efectuat pe 24 de persoane cu hipertensiune arterială a constatat că consumul 250 ml de suc de sfeclă timp de 2 săptămâni a redus semnificativ mai mulți markeri ai inflamației.
Poate îmbunătăți sănătatea digestivă
O cană de sfeclă roșie conține 3,4 grame de fibre, ceea ce face din sfeclă o sursă bună de fibre.
Fibrele ocolesc digestia și călătoresc către colon, unde hrănesc bacteriile intestinale prietenoase și adaugă volum scaunelor).
Acest lucru poate promova sănătatea digestivă, vă poate menține regulat și poate preveni afecțiunile digestive precum constipația, boala inflamatorie intestinală (IBS) și diverticulita.
În plus, fibrele au fost legate de un risc redus de boli cronice, inclusiv cancer de colon, boli de inimă și diabet de tip 2.
Poate avea unele proprietăți anticancerigene
Sfecla roșie conține mai mulți compuși cu proprietăți de combatere a cancerului, inclusiv betaină, acid ferulic, rutina, kaempferol și acid cafeic.
Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiile pe eprubetă au arătat că extractul de sfeclă roșie poate încetini diviziunea și creșterea celulelor canceroase.
Mai multe alte studii au descoperit că a avea niveluri mai mari de betaină în sânge poate fi asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta cancer.
Cu toate acestea, este important de reținut că majoritatea studiilor pe această temă au folosit compuși izolați mai degrabă decât sfecla roșie. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare privind consumul de sfeclă roșie ca parte a unei diete bine rotunjite și riscul de cancer.