Descoperită în 1935 în timpul unei expediții arheologice în apropierea Luxor, mumia i-a lăsat perplecși pe arheologi timp de aproape un secol, relatează Reuters. A fost poreclită „femeia urlătoare” sau „mumia urlătoare” din cauza faptului că aceasta a fost îmbălsămată cu gura larg deschisă într-o aparentă grimasă de durere.
Cercetătorii au folosit acum tomografia computerizată (CT) pentru a realiza o „disecție” virtuală a mumiei. În urma examinării, oamenii de știință au ajuns la concluzia că ea a murit foarte probabil în durere, o concluzie care nu îi va surprinde pe experți.
Însă echipa care a realizat cercetarea este de părere că ea a trecut printr-o formă rară de contracție musculară cunoscută sub denumirea de „spasm cadaveric”, care are loc în momentul morții.
Noua cercetare a oferit mai multe indicii privind „mumia urlătoare”
Examinarea cu scanări CT a dezvăluit de asemenea că femeia a avut 48 de ani când a murit și că a trăit cu o formă ușoară de artrită a coloanei vertebrale. Profesorul Sahar Saleem de la Universitatea din Cairo, un expert în radiologie, este autorul principal al studiului publicat în revista Frontiers in Medicine.
Cercetătorul de la Universitatea din Cairo a exclus posibilitatea ca femeia să fi fost îmbălsămată în timp ce era încă era în viață, afirmând că nu crede că „acest lucru este posibil”. Spasmul cadaveric reprezintă cea mai plauzibilă explicație pentru modul în care a fost conservată această mumie, a precizat expertul.