Soci se află aproape de graniţa dintre Europa şi Asia, după clasificările moderne, regăsindu-se în întregime pe "bătrânul continent". Delimitarea sovietică însă, care folosea Caucazul ca limită între cele două continente, plasează oraşul în Asia de sud-vest, de care a aparţinut o bună parte a istoriei sale, cel puţin din punct de vedere istoric şi cultural. Rusia a preluat controlul coastei Mării Negre în 1829, ca urmare a războiului ruso-turc şi a construit o serie de fortăreţe pentru a o apăra în faţa pericolului otoman.
Începând cu 1866, ruşii au început colonizarea regiunii, strămutând familii din toată ţara în aşezarea numită iniţial Dakhovsky şi, apoi, Soci, din 1896. Staţiunea este una dintre puţinele zone din Rusia care are un climat subtropical, bucurându-se de veri calde şi ierni blânde, aşa că a devenit o destinaţie populară pentru turismul estival. Renumită iniţial datorită interesului lui Stalin, care şi-a construit o vilă pe malul mării, începând cu 1954, după cedarea staţiunilor din Crimeea către Ucraina, Soci a devenit, neoficial, capitala de vară a Rusiei.
Stalinskaia dacha, vila de vacanţa a lui Stalin, aşa cum este cunoscută în Soci, este o clădire verde, sobră, ascunsă în spatele pinilor. Vopsită în culori de camuflaj, invizibilă din aer şi de pe mare, clădirea este accesibilă tuturor astăzi, în schimbul unei sume modice, relatează CNN. Una dintre multele dacha (case de vacanţă) construite de fostul lider sovietic, vila din Soci era preferata lui Stalin, care a vizititat-o aproape în fiecare an. Pasiunea lui pentru staţiunea de la malul Mării Negre a pornit o tradiţie, majoritatea liderilor ruşi alegând să-şi petreacă verile acolo.
Stalin era un bărbat scund, măsurând puţin peste 1.60 metri, iar vila a fost personalizată după caracteristicile lui, de la înălţimea scărilor, la adâncimea piscinei interioare. "Se pare că nu îi plăcea apa dulce, aşa că piscina era umplută cu apă de mare", spune reporterul CNN. Stalin nu ştia să înoate, aşa ca umplea piscina până în dreptul umerilor şi se plimba prin apă. Interiorul a fost realizat după gustul liderului sovietic, cu lambriuri de fag care acoperă toţi pereţii şi fără decoraţiuni. "Podelele nu sunt acoperite de covoare, pentru că [lui Stalin] îi plăcea să audă paşii celor care se apropiau", spune reporterul.
Una dintre plăcerile lui Stalin era să urmărească filme străine, în special peliculele lui Charlie Chaplin, sau western-uri. Pe lângă cinematograful de la Kremlin, îşi construise săli de cinema în multe dintre reşedinţele sale, iar vila din Soci nu duce lipsă de o astfel de încăpere. Feţele zâmbitoare din fotografiile de familie care rulează pe ecran nu oferă însă o descriere potrivită a atmosferei din vila de la Soci. "În general, îi plăcea să fie singur. Îşi iubea soţia, pe Svetlana, şi copiii, dar nu avea prieteni. Citea şi gândea foarte mult, îi plăcea vânătoarea şi grădinăritul. Deci nu era tocmai o persoană sociabilă", spune Anna Hovantseva, ghidul muzeului.
"Oraşul era o staţiune cunoscută înainte ca Stalin să vină pentru prima oară aici şi existau multe case de vacanţă. Însă după ce a început să viziteze frecvent zona, oraşul s-a dezvoltat foarte mult. Datorită lui au apărut sanatorii, stabilimente balneare şi chiar un drum până la Matsesta", adaugă Hovantseva. Oraşul continuă să beneficieze de pe urma liderului sovietic, din vară vila începând să funcţioneze şi ca hotel, nu numai ca muzeu. O cameră va costa 200 de dolari pe noapte.