Ceaiul este o băutură obţinută prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis!
Aceasta creşte în peste 45 de ţări. India, Sri Lanka şi China sunt faimoase pentru producţia masivă. Ceaiul se obţine din frunze întregi sau doar din frânturi. În funcţie de gradul de oxidare a frunzelor, cele patru tipuri principale de ceai sunt: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong şi ceaiul negru. Termenul de ceai desemnează, de ani de zile, şi infuziile din alte plante cum ar fi muşetel, rooibos, mentă dar şi din condimente sau fructe uscate.
Cum se prepară corect un ceai? Infuzia este una dintre metode. In acest caz, platele proaspete se pun într-un vas de sticlă sau într-un alt recipient nemetalic, iar peste ele se toarnă apă fierbinte. Se lasă acolo doar o jumătate de minut. Ceaiul trebuie să fie deschis la culoare.
Plantele uscate pot fi lăsate în apa caldă ceva mai mult, până la 2 minute. Radăcinile de plante se pun în apa rece, se dau în clocot şi se aşteaptă trei minute până ce lichidul obţinut este pus în cană. Specialiştii recomandă să păstrăm ceaiul intr-un termos şi să bem din el conform indicaţiilor terapeutice.
Unele plante medicinale nu au voie să fie opărite ca să îşi păstreze forţa curativă aşa că citiţi prospectul sau întrebaţi un specialist înainte de prepararea produsului ales de dumneavostră.
Procesul de preparare a ceaiului la rece se mai numeşte şi macerat. Cantitatea indicată la fiecare plantă se lasă în apă rece între opt şi douăsprezece ore, în general peste noapte. Plantele se strecoara si se oparesc a doua zi. Infuzia si lichidul rezultat prin macerare se amesteca.
Specialiştii spun că ceaiul îmbunătaţeşte elasticitatea vaselor de sânge şi previne apariţia bolilor cardiovasculare. Ceaiul luptă împotriva radicalilor liberi şi ajuta sistemul osos. Şi infuzia şi extractul rece cresc metabolismul, ard grăsimile, scad nivelul zaharurilor din sânge şi chiar previn cataracta, după cum susţin unii specialişti.
Ceaiul poate fi tratament, dar si un mod de relaxare si socializare! Consumul de ceai poate avea insă, şi efecte negative asa că informaţi-vă despre plantele folosite sau chiar intrebati medicul daca aveti suspiciuni că v'ar face rău! Vă dau întâlnire şi mâine dimineaţă, cu alte informaţii bune pentru sănătatea noastră.