Componentele majore ale laptisorului de matca sunt: protidele, lipidele, glucidele si substantele minerale. In afara acestora, laptisorul de matca are in compozitie numeroase principii active. Laptisorul de matca contine numeroase vitamine din complexul B si cantitati de vitamina C dar si 18 aminoacizi si substante de tip hormonal, precum si o substanta antibiotica.
De asemenea, laptisorul de matca contine oligoelemente precum: potasiu, fosfor, fier, calciu, enzime si coenzime. Are proprietati biostimulatoare deoarece contine si hormoni precum estrogen, progesteron si testosteron.
Datorita bogatiei de compusi, laptisorul de matca este considerat alimentul tineretii. Luat intern dar aplicat si extern sub forma de masti ne ajuta sa ne mentinem mereu tineri. Se spune chiar ca cine consuma laptisor de matca cu regularitate nu va avea parul alb.
Cardiologii numesc laptisorul de matca painea inimii datorita efectelor sale in tratamentul hipertensiunii arteriale si al spasmelor arterelor coronare
Studii intreprinse in randul apicultorilor au aratat ca acestia au o speranta de viata mult mai mare decat restul populatiei. Spre exemplu, rata de aparitie a cancerului este cu 20% mai mica in randul apicultorilor. Laptisorul de matca a avut rezultate si in tonifierea organismului dupa chimioterapie, refacand celulele bune ce sunt distruse de terapie. Astfel, in oncologie, laptisorul de matca ajuta la reintinerirea si tonifierea tesuturilor afectate de chimioterapie.
Datorita hormonilor prezenti in compozitia sa, laptisorul de matca este un bun adjuvant in tratamentul impotriva infertilitatii, impotriva impotentei masculine cat si in cresterea libidoului. Studiile au aratat ca laptisorul ajuta la tratamente impotriva chisturilor ovariene si a sanilor durerosi.
Hormonii care se gasesc in compozitia laptisorului de matca sunt hormoni naturali, spre deosebire de cei din medicamente, mult mai usor asimilabili de catre organismul uman. Laptisorul de matca amelioreaza si efectele negative ale menopauzei, fiind un tonic pentru glandele hormonale feminine.
O cura cu laptisor de matca poate avea efecte uimitoare. Apelam la cura de 2 ori pe an cand luam 50 miligrame de laptisor de matca vreme de 30 de zile.