Propolisul este un produs secundar al stupului. Albinele culeg această substanţă răşinoasă din diferite surse şi o combină cu ceară pentru a acoperi crăpăturile formate în stup sau corpii străini. Numărul mare de substanţe care îl compun a ridicat obstacole în elucidarea compoziţiei sale. Albinele iau practic tot ce este mai bun din florile de păducel, salcâm, tei, ciulin, muşeţel, plop, trandafir sau mentă. Pe lista elementelor bioactive ale produselor apicole, se regăsesc astfel, o serie întreagă de vitamine, enzime, minerale şi componenţi antimicrobieni. Propolisul este recomandat de medicii stomatologi. Două dintre substanţele sale, galangina şi pinocembrina, luptă împotriva cariilor dentare şi parodontopatiilor.
Extrasul alcoolic de propolis are efect anestezic şi antiinflamtor în paradontoză, o inflamaţie puternică a gingiilor care poate afecta ţesutul osos şi care poate duce chiar şi la pierderea dinţilor. În acest caz, se recomandă un tratament bazat pe mestecarea de propolis. Prin această procedură, se activează căldura şi umiditatea cavităţii bucale şi se eliberează substanţele antimicrobiene necesare, spun specialiştii. Tot prin mastecaţie se obţine un efect adeziv la nivelul dintelui, de lungă durată. Adăugarea de propolis la fragmentul de ţesut sau organ transplantat de către medicul stomatolog, ajută la cicatrizarea rapidă a ţesutului moale şi osos. De asemenea, soluţia alcoolică de propolis se foloseşte pentru anestezie locală superficială a mucoasei bucale în cazul micozelor. La propolis se apelează şi pentru pacienţi care au afte.
Acestea sunt ulceraţii dureroasă formate pe mucoasa gurii sau a faringelui. În 85% din cazuri, administrarea de tablete pentru subt a dus la disparţia totală a durerii în 2 până la 24 de ore, după cum afirmă specialiştii. Gingivitele ulceroase, hipertrofice sau stomatitele sunt alte afecţiuni care au nevoie de propolis. Pacienţii pot primi un tratament format din soluţie alcoolică, antibiotice şi vitamine. Zonele inflamate se tamponează de 3 ori pe zi, iar rezultatele bune apar după 72 de ore. Specialiştii atrag atenţia şi asupra eventualelor reacţii alergice în cazul propolisului, aşa că anunţaţi medicul stomatolog dacă apreciaţi că este posibil ca acest lucru să se întâmple!