Piperul este cel mai popular condiment din bucătăria românească şi nu numai! Gustul său înţepător, uşor picant, transformă orice mâncare. Piperul îşi are originile în India, pe coasta Malabar, dar se cultivă în multe ţări călde, precum Vietnam, Indonezia sau Brazilia. Forma sălbatică creşte sub forma unui arbust cu tulpina de 10 metri înălţime. Speciile cultivate ajung la doar 4 metri înălţime. Piperul verde, cel roşu şi cel alb sunt mult mai puţin folosite de români, dar calităţile lor sunt la fel de preţioase.
La fel şi aroma deosebită, în cazul piperului roşu, de exemplu! Piperul poate fi remediu pentru unele probleme de stomac, spun specialiştii. Previne diareea, constipaţia, balonarea şi crampele şi ajută digestia. Mâncărurile picante accelerează arderea celulelor grase, iar piperul nu face excepţie de la această regulă. El este benefic pentru piele şi este recomandat în cazul răcelilor pentru că eliberează nasul şi sinusurile. Tratează tusea, laringita, bronşita şi alungă durerile în gât. Este un antibacterian şi un antioxidant care luptă cu brio împotriva infecţiilor şi chiar a cancerului, spun unii specialişti. Este perfect şi dacă vreţi să scăpaţi de durerile provocate de pietrele la rinichi pentru că ajută la eliminarea acestora, mai afirmă cercetătorii.
Piperul poate fi şi înlocuitor pentru medicamentele hipotensive. Poate reduce durerile de dinţi şi poate ajuta la eliminarea toxinelor deoarece provoacă transpiraţia. Piperul aromatizează perfect mai toate mâncărurile gătite, dar este folosit şi în combinaţii in care imaginaţia are rol decisiv. Îngheţata şi ciocolata cu gust de piper au un public tot mai larg. Cei mai excentrici caută gustul dulce al căpşunilor în combinaţie cu cel picant al piperului. Acest condiment nu lipseşte din preparatele româneşti de sărbători, aşa că, profitaţi şi cu această ocazie de beneficiile sale curative! Mare grijă la cantitatea folosită, mai ales în cazul persoanelor care au suferit intervenţii chirurgicale abdominale pentru că piperul irită intestinele. De altfel, toate condimentele trebuie folosite după gust şi cel mai important, cu măsură, pentru a nu vă crea neplăceri. Dacă suferiţi de vreo afecţiune, este recomndat să cereţi şi sfatul unui medic!