Recomandarea pentru consumul de mei în perioada de Post vine de la câţiva specialişti în nutriţie cu care am stat de vorbă. Originea sa exactă este incă o necunoscută, dar, ca plantă de cultură, a apărut în China acum 7000 de ani. Legendele spun că, în Moldova lui Ştefan cel Mare, se mânca mămăligă din mei deoarece proumbul încă nu fusese adus de peste Ocean.
Meiul este cultivat în Rusia, România, Orientul Mijlociu, Turcia şi, în Statele Unite, cel mai adesea drept hrană pentru păsări şi vite. Acest produs este vândut şi pe post de aliment dietetic. Datorită lipsei sale de gluten poate fi inclus în dieta persoanelor cu intoleranţă la grâul. Atât sub formă de germeni, cât şi sub formă de boabe, meiul poate fi consumat de două-trei ori pe săptămână. Boabele de mei se fierb şi se pun în supe, salate sau se prepară gratinate. Din tărâţe de mei se face piure. Chinezii numesc meiul regele cerealelor.
Mulţi specialişti vorbesc despre el ca despre superalimentul natural care întăreşte sănătatea. Este motorul digestiei! Oferă energie! Scade aciditatea! Meiul constituie o sursă excelentă de fier, vitamine şi fibre şi oferă proteine cu puţine calorii. Meiul are şi cantităţi importante de siliciu, magneziu, potasiu şi o cantitate moderată de vitamina E. Asemeni altor seminţe şi cereale integrale, meiul este bogat în enzime digestive şi ajută stomacul, splină şi pancreasul. Indigestia cronică, balonările, greaţa, respiraţia urât mirositoare sau hiperaciditatea sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei.
Meiul este nu doar hrană, dar şi suport de energie spirituală în Postul Crăciunului alături de toate celelalte legume şi fructe. Despre folosul Postului vorbeşte în cuvinte frumoase Sfântul Vasile cel Mare: "Postul păzeşte pruncii, face curat pe tânăr, umple de vrednicie pe bătrân, căci părul alb, împodobit cu postul, este mai vrednic de respect(...)"
În Post, se păşeşte cu mare credinţă şi se trăieşte în comuniune cu Isus Hristos şi cu toţi oamenii pentru care el s-a născut să îi iubească şi să îi ocrotească. Postul este o faptă de virtute şi de întărire a voinţei! Şi tot această minunată perioadă de dinaintea Naşterii Domnului este încununată de bunătate şi iubire transmise către toţi oamenii!
Meiul are mult magneziu şi siliciu, elemente care ne protejează pielea, buzele, părul şi unghiile.