Goji! Acesta este numele unei plante despre care se vorbeste de peste 2000 de ani, din timpul dinastiei Tang. In China, Tibet si India se credea ca fructele de Goji incetinesc procesul de îmbătrânire. Butasii de goji au cucerit in timp si zone foarte calde din Europa, dar si teritorii friguroase din Canada. Goji sunt numite si fructele longevitatii pentru ca sunt un antioxidant puternic.
Legenda spune ca in fantanile din care luau apa tibetanii cadeau astfel de fructe si ca acest amestec le-ar fi dat sanatate si pana la 80 de ani. Fructele de goji au gust dulce-acrisor si ating maxim 1 centimetru.
Ele pot fi consumate uscate, proaspete, pot fi adaugate la salate, in supe, in ceai sau în prăjituri. Exista si sucuri din fructe de Goji. Medicina tradiţională chinezească le recomanda în boli cronice ale ficatului, ale rinichiului, în diabetul zaharat si în echilibrul Yin-Yang. Goji reduce glucoza din sange si arde grasimile, dupa cum sustin unii specialisti. Aceasta planta ar fi buna si la detoxifiere. Mai mult, intareste parul, pielea, unghiile si are efect energizant. Goji fortifica sistemul imunitar, ajuta inima, face bine tensiunii arteriale si scade colesterolul rau. Mai departe, acest fruct-minune protejeaza ochii, intareste oasele si protejeaza sistemul nervos. Tot goji mentine greutatea corporala in parametrii normali si sporeste fertilitatea. Cunoscatorii mai spun despre planta tibetanilor ca este mai bogata in vitamin C decat citricele. Mai mult decat atat! Goji este bogata si in vitamina E, lucru rar pentru un fruct si in vitamina A, ceea ce ne poate ajuta sa avem o vedere ca de vultur.
Goji contine fier, magneziu, potasiu, cupru, calciu, seleniu, fosfor si germanium- un agent anticangerigen rar intalnit si el in alimente. Are si beta-carotina, si chiar mai mult decat morcovii!
Pe prospecte, gasim ca este de preferat sa mancam goji in forma uscata, in crème, in iaurturi sau cereale. In bucataria chineza, din goji se prepara inclusiv supe. Ceaiul din acest fruct este specific poporului chinez. Fructele de Goji sunt o adevarata binecuvantare pentru sanatate, dar, daca stiti ca suferiti de anumite afectiuni sau pur si simplu banuiti ca nu v-ar face bine, intrebati medicul inainte de consum!