Fructele uscate pot fi o alternativă în perioada de iarnă. Acestea au acelaşi continut de fibre şi fier precum fuctele proaspete şi oferă aceeaşi energie. Atenţie însă, la diferenţa dintre fructele uscate şi cele confiate.
Zahărul este cel care face diferenţa dintre fructele uscate, numite şi deshidratate, şi cele confiate. Acestea din urmă sunt fructe fierte în soluţii concentrare de zahăr, ceea ce le face foarte bogate caloric. Nutriţioniştii spun că sunt totuşi mai bune decât dulciurile în sine, dar, evident, doar dacă sunt consumate cu moderaţie.
Pentru o dietă sănătoasă este indicat să optaţi pentru fructele uscate. Acestea sunt o alternativă sigură la zahărul rafinat şi un mod excelent de a vă bucura de ceva special în perioada sărbătorilor de iarnă.
În timp ce prunele uscate, de exemplu, vă pot regla nivelul de zahar din sânge graţie aportului de potasiu şi cupru, dimpotrivă aceleaşi fructe, dar confiate, pot avea efectul contrar.
Există mai multe metode de a deshidrata fructele, un procedeu prin care este scos lichidul din ele pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor. Fructele pot fi deshidratate la cuptor şi depozitate, ulterior, în recipente sigiliate, într-un spaţiu răcoros, pentru maxim 12 luni. Şi uscarea cu un deshidrator poate fi o soluţie.
În mod normal, fructele uscate vă oferă nutrienţii şi vitaminele necesare. Atenţie însă, pentru că, uneori, chiar şi ele pot conţine zahăr adăugat sau chiar aditivi. Specialiştii spun că sunt de evitat ananasul, chips-urile din banane sau merişoarele uscate. În rest, aveţi liber la mere, caise, cireşe, smochine, coacăze sau la delicioasele stafide. Acestea din urmă sunt numite şi "bomboanele naturale". Stafidele nu au nici colesterol, nici grăsimi, sunt sărace în sodiu, dar bogate în fibre. Perele uscate oferă vitamina C, iar prunele reglează disfuncţiile aparatului digestiv. Specialiştii spun că toate fructele uscate previn constipaţia, anemia, întăresc sistemul imunitar şi oferă calciu oaselor.