Cătina se poate consuma sub diverse forme - siropuri, gemuri, sucuri, lichioruri sau vinuri. Acest fruct este o sursa importantă de sanatate: contine atat vitamine liposolubile (A, E, F, D), cat si vitamine hidrosolubile (B1, B9, C, K, P).
Uleiul de catina este folosit in tratarea unor maladii ale pielii precum eczeme, mancarimi sau uscaciuni. De asemenea, datorita capacitatii sale de stimulare si regenerare, s-a dovedit extrem de folositoare in tratamentul arsurilor, ranilor cu vindecare lenta si ulceratiilor. Din 1977, catina este inregistrata oficial in farmacopeea chinezeasca. Produsele obtinute din aceasta planta ajuta organismul sa-si regleze functiile si sa aiba o imunitate ridicata.
Uleiul de catina este considerat un adjuvant in tratamentul unor afectiuni ale aparatului cardiovascular si digestiv, asigura protectie coronariana şi imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului. Este un bun tonifiant general, antianemic si vitalizant. Datorita continutului mare de beta-caroten, are rol in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare (prezbitism, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom sau cataracta). Pentru uz extern, se foloseste in afectiuni dermatologice, in tratamentul local al arsurilor termice si chimice sau degeraturilor .
De asemenea, este singurul produs natural recunoscut pentru protectia perfecta impotriva radiatiilor solare. Uleiul de catina este folosit cu rezultate spectaculoase in geriatrie, tratarea depresiilor, a bolii Parkinson, a tumorilor si leucemiei.Uleiul de catina poate fi utilizat ca un supliment alimentar ce permite organismului sa-si sporeasca propria imunitate, sa refaca sistemele functionale si sa nu permita instalarea unor maladii.