Asa-numitele nuci de săpun sunt, de fapt, fructele unui arbore unic, numit Sapindus Mukorossi, originar din India, Nepal şi China. Poate ajunge până la 20 de metri inaltime, rodeşte numai după vârsta de nouă ani, dar trăieşte pînă la 90 de ani de la plantare.
Nucile de săpun au o substanţă numită saponină care acţionează ca un detergent natural si care se eliberează în contact cu apa caldă. Rezultatul este asemănător detergenţilor de pe piaţă, dar avantajul este că nucile de săpun nu conţin niciun fel de substanţe chimice, sunt antialergenice şi antibacteriene. Ele reprezintă soluţia perfectă pentru persoanele cu pielea alergică şi chiar pentru copii. In timpul coacerii, de primăvara până toamna, nucile de săpun îşi schimbă culoarea din galben, în maro-roşiatic. Nu tot fructul conţine substanţa cu proprietăţi de curăţare, ci doar cojile sale, care sunt uscate la soare. Seminţele ajută doar la înmulţirea speciei, dar, în anumite zone, din ele se fac şi un fel de bijuterii. Tot din nucile de săpun se produc şampoane-inclusiv pentru animale de companie- geluri de duş, soluţii de curăţat parchetul sau detergenti de vase.
Dupa folosinta, toate acestea pot fi aruncate in pamantul plantelor de apartament sau direct in grădină ca un ingrasamant natural. În cazul spălării la maşina automată, reţeta este următoarea: se iau între şase şi opt jumătăţi de nuci de săpun şi se bagă într-un săculeţ sau într-o şosetă mai veche. Pentru ca saponina să acţioneze, este indicata o temperatura a apei de peste 30 de grade Celsius. Şi pentru ca rezultatul să fie unul cât mai bun, în cazul rufelor pătate puteti adauga şi înălbitor. Tot unul natural, dacă se poate, cum ar fi bicarbonatul de sodiu. De cativa ani, nucile de sapun se gasesc in mai toata Europa si pot fi cumparate la preturi modice.