Bine v-am regăsit la Fresh Refresh! Sforăitul este o afecţiune care, din punct de vedere medical solicită un consult doar dacă se agravează. Persoanele din jurul celor care sforăie sunt însă, cele, care au de suferit. Despre cauze şi soluţii aflaţi amănunte din materialul următor!
Cu sforăitul nu-i de glumă! Sindromul de apnee în somn este o afecţiune cronică, dar, care, din fericire, poate fi remediată! Să aflăm mai intâi ce este, de fapt, sforăitul? Potrivit explicaţiilor medicale de pe www.apnee.ro, unele persoane se opresc din respirat în timp ce dorm, în episoade care cumulate ajung de la câteva secunde spre un minut sau chiar mai mult. Apneea poate fi cauzată de ocluzii ale căilor aeriene superioare, de o afecţiune a sistemului central, în sensul în care creierul nu primeşte comanda de respirat corect pe timpul somnului, sau poate fi o combinaţie între cele două. Apneea apare în momentul în care musculatura gâtului şi a limbii se relaxează în somn şi blochează parţial căile aeriene. Este o boală care se poate declanşa la orice vârstă şi care se regăseşte preponderent la adulţii de sex masculin. Unele studii relevă un procent de 4 în cazul femeilor, şi de 20 în cazul bărbaţilor, potrivit doctor Alina Stanca, medic specialist pneumologie citat de hotnews.ro. Persoana care sforăie poate suferi de o cantitate mai mică de oxigen către creier ceea ce creează "microtreziri". Calitatea somnului este deci, afectată, iar persoana respectivă poate fi mai obosită în timpul zilei. Pot fi afectate şi capacitatea de concentrare, de performanţă diurnă.
Atenţie! Apneea se poate agrava până la tensiune arterială, afecţiuni cardiace, atac cerebral, diabet, tulburări de natură psihiatrică şi chiar impotenţa. Ca remediu există un dispozitiv special care se montează în timpul somnului. Soluţii sunt, dacă este şi voinţă în timp util pentru remedierea unei probleme medicale.