Stelele căzătoare vor putea fi admirate de pe teritoriul României, curentul înregistrând un maxim în noaptea de 12 spre 13 august, informează site-ul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, relatează Ziare.com.
Potrivit sursei citate, cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa.
Keep your eyes on the sky throughout August. You\"ll see Saturn at dusk and dawn, the Perseid meteors return, and you may even catch a "super blue moon," so-called when there are two full moons in a month.
— NASA (@NASA) August 1, 2023
Get details in our monthly episode of What’s Up: https://t.co/dcJSADTn8T pic.twitter.com/7hlMRpJ8IR
Din zonele cu cer curat, se pot vedea maximum 150 de meteori pe oră. Cei care vor observa fenomenul din oraşe pot vedea 10-20 de meteori pe oră.
Predicțiile sunt optimiste și spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale, însa în mod normal se vede cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut, mai arată sursa citată.
Ploaia de meteoriți cunoscută și sub numele de perseide sau lacrimi de San Lorenzo este o ploaie de meteori care apare în constelația Perseus, de unde și numele său, și care are relevanța sa maximă între 9 și 13 august, relatează site-ul meteorologiaenred.com.
În aceste zile puteți vedea o multitudine de linii luminoase pe cerul nopții, care corespunde așa-numitelor averse de meteoriți.
Perseidele sunt unul dintre cele mai cunoscute averse de meteori din lume și are cea mai mare intensitate, deoarece pot produce până la 80 de meteori pe oră sau mai mult. Amplasarea geografică și condițiile atmosferice ale momentului sunt aspecte necesare pentru a te bucura la maximum de ele.