Urâtă, proastă, rea, nesimțită și obraznică. (...) Rareori am întâlnit un om care să conțină un buchet de caracteristici negative ca ea. Nu știu cum s-au găsit unul pe altul". Acesta este portretul pe care i l-a făcut '"tovărășei de la cabinetul 2" Alexandru Bârldeanu, fost lider comunist ajuns în dizgrație.
Acesta a relatat, într-o discuție cu istoricul Lavinia Betea, un episod din anii '50, pentru a sublinia faptul că viitoarea savantă a fost un om lipsit de orice calități încă din momentul în care soțul ei a început să urce în ierarhia de partid.
"Gheorghiu-Dej i-a interzis ei și Marthei Dărghici (soția ministrului de Interne și apoi al Securității, Alexandru Drăghici, un personaj sinistru al comunismului din perioada stalinistă) să asiste la meciurile de fotbal.
Se înființaseră 2 echipe, Dinamo - a ministerului de Interne, care ținea de Drăghici și CCA, viitoarea Steaua care ținea de MApN și se afla sub tutela lui Nicolae Ceaușescu, care lucra la direcția politică a Armatei.
"Între cele 2 echipe exista încă de atunci o rivalitate acerbă, iar aceasta era dusă mai departe de soțiile celor 2", a relatat Bârldeanu.
"La un meci, cele 2 (Elena Ceaușescu și Martha Drăghici - N.R.) se aflau în tribuna oficială și acolo au început să se certe ca 2 mahalagioaice. Tribuna era puțin depărtată de celelalte locuri și lumea făcea haz. A aflat Dej de poveste și le-a interzis accesul la meciuri".
Tot Bârlădeanu sugera că nici Nicolae Ceaușescu nu avea un mare respect față de partenera sa, ci mai degrabă se simțea stingherit. "Relațiile soților Ceaușescu n-au fost pe atât de idilice pe cât s-a crezut. La începutul perioadei mele de cunoștință a mea cu Ceaușescu, l-am surprins uitându-se la ea cu o fizionomie disprețuitoare care voia să spună <Ce vorbeșțe asta? L-am auzit chiar înjurând-o <<Mai du-te dracului!">>, a mai relatat fostul lider comunist, devenit după revoluția din 1989 primul președinte al Senatului.