Dovleacul copt cu umplutură aromată este potrivit pentru gurmanzi, pentru cei care vibrează de bucurie atunci cȃnd, în farfurie, îşi face loc ceva nou pentru papilele lor gustative, spune celebrul chef Adi Hădean.
Dovleac copt cu umplutură aromată - Ingrediente
1 dovleac plăcintar mic, cȃntărind 1-1,2 kg
2 linguri de ulei de măsline
100-150 g castane comestibile
50-70 g orez basmati
50 g unt
1 şalotă mică
1 jumătate de vȃnătă mică
1 jumătate de gutuie
1-2 căţei de usturoi
sucul de la 1 jumătate de portocală
2 linguri de miere
50 g prune uscate afumate
100 g linte verde fiartă sau din conservă
50 g miez de nucă copt
10-20 g brȃnză maturată (opţional)
seminţe de rodie (opţional)
un praf de nucşoară proaspăt rasă
1 jumătate de linguriţă piper boabe proaspăt măcinat
sare după gust
Dovleac copt cu umplutură aromată - Mod de preparare
Mai întâi se preîncălzește cuptorul la 220 de grade.
Se spală bine castanele şi se lasă la înmuiat în apă rece timp de o jumătate de oră.
---Se spală apoi dovleacul, se taie, se curăță de seminţe, se scobește miezul cu ajutorul unei linguri, lăsȃnd coaja pe pulpă.
Cele două jumătăţi de dovleac se sărează și se unge cu uleiul de măsline, miezul tăiat în cuburi mici, iar după aceea se lasă în cuptor timp de aproximativ jumătate de oră până se rumenesc frumos.
Se scot cuburile mai repede din cuptor, pentru că le-a trebuit mai puţin timp să se coacă.
Se scoate dovleacul copt din cuptor şi se pune deoparte într-un loc cald.
---Se pune orezul la fiert în apă cu sare şi se lasă la fiert potrivit instrucțiunilor de pe pachet (de obicei e 15 minute).
---Castanelor înmuiate li se crestează coaja cu grijă, cu ajutorul unui cuţit cu lama ascuţită, puţin din miezul fiecărei castane.
Se așază și castanele în cuptor, într-o tavă cu 100 ml de apă. După 15-20 de minute, apa din tavă s-a evaporat şi trebuie amestecate castanele de cȃteva ori, pȃnă cȃnd se coc bine pe toate părţile. Se curăță apoi bine de coajă și se pun deoparte.
---Între timp se curăță vȃnăta de coajă și se taie în cuburi mici, înainte de a o lăsa un pic în apă cu sare pentru a nu deveni amară.
---Gutuia şi şalota se toacă tot în cuburi mici, iar usturoiul se pisează fin.
---Se încinge untul într-o cratiţă, în care legumele şi gutuia se fac sote la foc mediu. După cȃteva minute, se adaugă mierea, sucul de portocală, usturoiul pisat, prunele tocate mărunt, praful de nucşoară, piperul proaspăt măcinat şi un pic de sare. Se mai lasă pe foc doar 1-2 minute, amestecȃnd uşor. Aromele din cratiţă au început să se combine atȃt de plăcut cu aroma dovleacului şi a castanelor coapte, încȃt se simte deja gustul savuros al viitorului prânz.
Se oprește focul și se adaugă în cratiţă nucile tocate mare, miezul de castane zdrobit cu degetele, orezul fiert, cuburile de dovleac coapte şi lintea, amestecȃnd uşor.
---Am umplut Cele două jumătăţi de dovleac copt se vor umple cu tot amestecul. Se presară deasupra brȃnză rasă şi cȃteva seminţe de rodie.
Prȃnzul savuros dulce-acrişor, uşor picant este deja gata și se pune în farfurii.
Dovleacum copt cu umplutură poate fi savurat ca atare sau ca garnitură lȃngă o bucată de carne friptă.
Sursa: adihadean.ro