Se prepară într-o mulțime de moduri:
- pe tigaie;
- pe grătar;
- frigărui;
- sote;
- ciulama;
- fierte sau
- în salate.
De asemenea, pot fi asezonate cu orice îți place. Acest lucru este pe de o parte o binecuvântare, dar pe de alta îți dă bătăi de cap. De ce? Pentru că trebuie să alegi un anumit tip care se potrivește cu un anumit condiment de potrivește mai bine și, nu în ultimul rând, în ce fel să le prepari.
Pentru cazurile în care ai rămas fără inspirație, iată 2 rețete delicioase pe care să le încerci fie că ții post, fie că dorești să ai o garnitură gustoasă lângă preparatul principal.
Hribi la tigaie, cu usturoi
Mai ții minte când mergeai în vacanțe la bunica și prepara tot felul de mâncăruri gustoase folosind doar câteva ingrediente simple? Ei bine, acum îi poți urma exemplul. Nu întotdeauna mesele delicioase sunt alcătuite din ingrediente de lux. Minătărcile sunt numai bune pentru o cină consistentă într-o zi de post sau în care vrei să lași carnea de o parte.
Cum îi prepari pentru cel mai bun gust?
Cel mai fain e atunci când le și culegi în prealabil. Mersul la pădure cu persoanele dragi în căutarea ingredientelor pentru mâncare este o activitate deosebită și distractivă. Acest soi se găsește peste tot în țara noastră, deci nu ar trebui să fie o problemă să le găsești.
Totuși, dacă nu ai timpul necesar pentru a pleca la cules sau te temi că nu știi să deosebești tipurile comestibile de cele otrăvitoare, găsești aceste ingrediente la piață sau chiar online.
Sezonul lor este începutul toamnei, atunci le găsești la cele mai bune prețuri.
Secretul în obține un preparat gustos este timpul de preparare și condimentarea potrivită.
Iată de ce ai nevoie pentru 4 porții:
-1 kilogram de ciuperci;
-3 căței de usturoi;
- 4 linguri de ulei (poți folosi și unt, dacă nu vrei să le gătești de post);
- sare și piper după gust;
- o legătură de pătrunjel pentru decorare.
Pitoancele se curăță fără apă, doar cu un cuțit. Elimină de pe ele urmele de murdărie cu un burete curat și taie capetele piciorușelor (de obicei sunt murdare, provenind direct din pământ).
Reține faptul că piciorușele au o consistență diferită de cea a pălăriilor. Acest lucru înseamnă că timpul de gătire diferă. Respectiv, pălăriile se gătesc mai repede. Deci, poți începe sotarea cu piciorușele. Le poți păstra întregi sau tăia în rondele.
Într-o tigaie mare, încăpătoare, pune la încis uleiul (sau untul la topit), la foc mare. Adaugă piciorușele și întinde-le bine, pentru a avea suficient loc să se rumenească și lasă-le la prăjit timp de aproximativ 8 minute. Nu uita să le condimentezi cu sare și piper după gust.
După ce ai terminat cu ele, pune și pălăriile tăiate în bucăți potrivite, pe care lasă-le doar 6 minute.
Într timp, zdrobește cățeii de usturoi cu un instrument special și adaugă ingredientul cu 2 minute înainte de a opri focul.
Atenție! Dacă în tigaie încă este apă, mai lasă totul să se rumenească până când zeama se evaporă. La final, pentru un strop de culoare, presară pătrunjel proaspăt tocat peste preparat și savurează-le calde sau reci.
Cină rapidă cu ciuperci Enoki
Ai sosit obosit de la birou și nu i timp să pregătești ceva care să dureze prea mult? Atunci ai găsit rețeta perfectă. În doar câteva minute vei avea pe masă un preparat gustos și hrănitor, potrivit pentru vegetarieni.
Soiul de ciupercuțe Enoki este unul dintre cele mai rapide de pregătit, dar și savuroase. Ele seamănă cu niște tăiței și se pot pregăti atât la tigaie, cât și în salate cu paste.
Ingrediente necesare:
- 100 de grame de ciuperci din soiul Enoki;
- 2 fire de ceapă verde (sau o ceapă galbenă);
- 2 lingurițe de sos de soia;
- 2 lingurițe de ulei;
- 1 linguriță de semințe de susan;
- 1 linguriță de dulceață de ardei iute;
- sare și piper după gust.
După ce le-ai tăiat partea de jos, spală ciupercuțele într-un bol cu apă rece.
Într-o tigaie antiaderentă pune uleiul la încins, la foc mediu. Călește în el ceapa timp de 2 minute, după care adaugă micuțele Enoki. Lasă-le puțin la sotat și apoi adaugă restul ingredientelor, amestecând totul foarte bine.
Ține cont de faptul că dacă sosul de soia pe care îl folosești este sărat, atunci nu mai este nevoie să mai adaugi sare separat. Dacă utilizezi un sos dulce, atunci pune și un praf de sare, pentru a oferi o aromă cât mai pătrunzătoare preparatului.
După doar câteva minute, poți lua tigaia de pe foc. Le poți servi ca atare, sau amestecate cu orez, ori alături de o friptură.