Iata in ce consta dieta hipocalorica, ce persoane pot beneficia de pe urma ei si care sunt riscurile unui astfel de regim pe termen lung.
Cum functioneaza dieta hipocalorica?
O dieta hipocalorica are ca scop crearea unui deficit de energie prin reducerea drastica a numarului de calorii consumate. Ca urmare, corpul incepe sa absoarba energie din depozitele de grasime. O jumatate de kilogram de tesuturi adipoase este echivalentul a 3500 kcal, ceea ce inseamna ca trebuie sa mananci cu 500 kcal mai putin in fiecare zi, pentru a da jos o jumatate de kilogram intr-o saptamana sau 1000 kcal mai putin pentru a da jos un kilogram in aceeasi perioada.
Dieta hipocalorica este structurata astfel incat sa nu depasesti 1000 de calorii pe zi si este una dintre cele mai drastice metode de a slabi. Multi nutritionisti nu sunt de acord cu aceasta dieta si recomanda sa nu fie incercata mai mult de o saptamana. Motivul este simplu: daca mananci prea putin pentru o perioada mai lunga, organismul se adapteaza la aceasta schimbare si incetineste metabolismul. Astfel, in loc sa scapi de grasime, ajungi mai degraba la temutul efect yo-yo, un efect prin care slabesti, apoi acumulezi mai multe kilograme decat aveai initial. In plus, sanatatea poate fi pusa in pericol printr-o alimentatie insuficienta.
Care sunt riscurile unei diete hipocalorice?
Dietele hipocalorice, in special cele extreme, care se axeaza pe un consum de 800 de calorii pe zi, sunt sigure numai daca sunt urmate in urma consultarii unui medic. In general, aceasta este o solutie in cazul persoanelor obeze, a caror sanatate ar putea beneficia de pe urma unei scaderi masive in greutate. Astfel, se pot ameliora simptomele diabetului, se poate regla tensiunea arteriala si se poate stabiliza nivelul colesterolului. Asadar, aceste diete sunt mai degraba recomandate persoanelor care au un indice de masa corporala (IMC) de peste 30.
Citeşte articolul integral pe divahair.ro.