Potrivit Hisoria.ro, aristocrații petreceau cu prostituatele din bordeluri. De asemenea, astfel de locuri erau legale la acea vreme.
Primele bordeluri oficiale s-au deschis în Sankt Ptersburg în urmă cu aproximativ 170 de ani. Comisiile medicale și de poliție au înregistrat primele prostituate în 1843, iar un an mai târziu, legea privid prostituția a fost adoptată.
Proiectul legislativ reglementa condițiile de trai din bordeluri și subinia drepturile și obligațiile proprietarilor acestora. Cu toate că până la finalul secoluui al XIX-lea gusturile s-au schimbat, sistemul juridic al acestor afaceri a rămas.
Surprinzător sau nu, femeile dețineau majoritatea bordelurilor. Ele aveau vârste cuprinse între 30 și 60 de ani și locuiau în respectivele locuri. Matroanele, așa cum sunt ele cunoscute publicului larg, trebuiau să înregistreze fetele la comisiile statului și aveau obligația de a menține ordinea în bordel și să se asigure că angajatele repsectă regulile de igienă și că au mereu documentele la zi.
Astfel, pentru toate aceste lucruri, matroana lua două treimi din câștigul unei prostituate. Nu puține au fost cazurile când matroanele le tratau ca pe niște sclave pe tinerele prostituate, lunându-le toți banii.
Ulterior, după ce erau înregistrate la poliție, pașaportul prostituatei era luat și înlocuit cu un card de identitate galben. În acesta erau menționate examenele medicale și bordelul la care activa. La finalul secolului al XIX-lea, leguitorii ruși au introdus o serie de reguli mai strcte, care le ajuta pe prostituate să câștige oficial bani.
„ Această unitate se afla la intersecţia dintre un bordel foarte scump şi un club luxos, cu un urs mare la intrare, carpete, perdele de mătase şi candelabre şi lachei în costume şi cu mânuşi. Bărbaţii veneau aici pentru a continua noaptea, după ce restaurantele închideau. Aici puteai să joci cărţi, să bei vin scump, şi să alegi dintr-o varietate de femei frumoase”, descria scriitorul rus Alexandr Kuprin într-una dintre cărțile sale.
Totuși, nu toate femeile care practicau prostituția trebuiau să facă parte dintr-un bordel. O astfel de lucrătoare sexuală era cunoscută drept ”prostituată cu foaie albă”. Majoritatea erau prinse de poliție și obligate să meargă la control și să se înregistreze.
Totodată, apartenența femeilor la bordel le asigura și siguranța. La începutul anilor 1900, în Sankt Petersburg, s-au înregisrat o serie de crime violente, ale căror victime erau prostituatele ”cu foaie albă”. procentul lucrătoarelor sexuale infectate cu sifilis a crescut la 70%.
La acea vreme existau și prostituatele cu un rang mai înalt, și anume damele de companie. Ele însoțeau politicieni și oameni de afaceri cu mulți bani la petreceri sau în public.
În urma revoluției din 1917 și implicit cu venirea comunimului, sistemul de valori morale s-a schimbat, iar prostituția a fost desființată din rândul meseriilor. De asemenea, comisiile medicale și de poliție special înființate au dispărut și ele.