Oamenii de ştiinţă au analizat trei studii pentru a examina, în funcţie de gen, cum capacitatea de a povesti influenţează nivelul de atractivitate a unui individ sau partener romantic atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt, scrie Descoperă.
Echipa de cercetare a analizat 388 de studenţi din SUA, dintre care 55 la sută erau femei. Fiecare persoană a fost rugată să evalueze nivelul de atractivitate al unui potenţial partener romantic. Nivelul de atractivitate era declarat în baza unei biografii pe care el singur şi-ar fi scris-o.
Pentru femei, capacitatea de povestitor a unui bărbat a contat în mare măsură. Răspunsul femeilor în ce priveşte atractivitatea bărbaţilor a fost în relaţie strânsă cu o biografie mai lungă, cu cât era mai mult scris cu atât mai atractiv părea bărbatul. Pentru bărbaţi, capacitatea femeilor de a povesti pare a fi un semn de inteligenţă mai dezvoltată, dar nu s-a manifestat ca fiind un indice al atractivităţii.
"Am fost surprinşi de cât de consistent şi specific a fost efectul. Ne-am gândit iniţial că ar putea exista o diferenţă între reprezentanţii de gen diferit, fiindcă există o lungă istorie de cercetare care arată existenţa diferenţelor de gen în ceea ce priveşte atractivitatea. Dar ne-am gândit că a fost la fel de probabil să poată fi atrăgătoare pentru ambele sexe capacitatea de povestitor. Dar modelul "numai pentru bărbaţi şi numai pentru relaţii pe termen lung" ne-a dat peste cap aşteptările", a declarat Melanie Green, co-autorul studiului şi profesor la Universitatea Buffalo, Departamentul de Comunicare.
Dincolo de partea scrisă a experimentului, cercetătorii au rugat, de asemenea, subiecţii să-şi citească propria istorie în faţa mai multor membri de sex opus. Indiferent de calitatea istoriei scrise, atractivitatea individului a depins mai mult de cum a fost prezentată istoria, oral sau în formă scrisă.