Unul dintre motivele pentru care nu putem vedea Calea Lactee cu ochiul liber este faptul că este prea departe.
De ce nu putem vedea Calea Lactee cu ochiul liber
Calea Lactee este o galaxie cu Luminozitate superioară (LSB), adică luminozitatea suprafeței este cu cel puțin o magnitudine mai mică decât atmosfera de noapte. Astfel, pentru a fi vizibilă ar trebui ca cerul să fie mai întunecat decât o magnitudine de noapte.
Un alt motiv pentru care nu putem vedea Calea Lactee cu ochiul liber îl reprezintă faptul că este plină de praf și gaz. Această problemă este cunoscută ca mediul interstelar, un disc care reprezintă 10-15% din lumina sau materie vizibilă din galaxia noastră și umple spațiile lungi dintre stele. Cu alte cuvinte, grosimea prafului împiedică vizibilitatea galaxiei.
„Peste 80% din umanitate trăiește sub un cer inundat de lumină artificială și o treime din populația planetei nu va putea vedea niciodată Calea Lactee", potrivit cercetătorilor.
În acest sens, telescoapele cu infraroșu, ca telescopul Spitzer, sunt extrem de valoroase în cartografierea și studierea galaxiei, deoarece acesta poate să parcurgă praful și ceața și ne dau imagini clare despre ceea ce se întâmplă în inima galaxiei și în formarea stelelor.
Însă, instrumentele necesare pentru a putea captura imagini și a descoperi universul au apărut secolul trecut. Din acest motiv, cercetătorii nu au putut obține până în secolul XX o imagine exactă a ceea ce înseamnă Calea Lactee.