Totuși se pare că această urare nu este tocmai potrivită. Sunt voci care susțin că acesta ar fi un gest urât, invocând motive etice. Părerile sunt împărțite, așa că decizia de a ura cuiva care strănută ”sănătate” îți aparține doar ție.
Iată de ce să nu spui ”sănătate” cuiva care strănută!
Primul motiv pentru care nu este bine să îi urezi cuiva ”sănătate” este pentru că strănutul este o reacție firească, naturală. Strănutul este reacția corpului nostru atunci când virușii ajung în zona feței. Prin strănut scăpăm de acești microbi și astfel nu le permitem să ajungă în organism. Deoarece, așa cum spuneam, este o funcție naturală, la fel ca tușitul sau mersul la baie, este indicat să nu semnalezi atunci când cineva are această reacție.
Un alt motiv pentru care nu trebuie să îi spui ”sănătate” cuiva care strănută este pentru că această urare este banală și nu are niciun scop. Persoana care strănută poate fi răcită și se poate simți îngrozitor. Urarea pe care i-o faci tu nu îl va ajuta să se însănătoșească absolut deloc, ci doar pastilele și ceaiul. În loc să faci o urare fără sens, mai bine i-ai aduce o cană de ceai.
Când putem să urăm ”sănătate” cuiva care strănută
Deși este o urare blamată de cei care stabilesc codurile de conduită, se pare că îți poți permite să îi urezi însănătoșire grabnică prietenului tău cel mai bun sau unui membru al familiei. Aceasta este singura excepție admisă, deoarece persoana apropiată te cunoaște foarte bine și apreciază gestul tău. De asemenea, aceasta nu se va simți stânjenită de observația pe care i-o faci.
În concluzie, poți să urezi ”sănătate” unei persoane apropiate, însă este bine să te abții în preajma unui necunoscut. Totuși acest lucru rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi.
Sursă: divahair.ro