Posesorii de câini știu că animalele lor de companie dorm multe ore pe zi. În medie, potrivit „American Kennel Club‟, ei se odihnesc aproape jumătate din zi, 30% din zi se relaxează și doar în 20% din timp sunt activi. Aceste procente variază în funcție de vârstă și rasă, scrie clikpentrufemei.ro.
Sigur, uneori poate că își amână odihna pentru că au multă energie pe care nu au consumat-o, dar câinii au nevoie de somn, mult mai mult ca oamenii. Potrivit lui Catrin George, „somnul ajută la restabilirea imunității și la repararea celulelor deteriorate din corpul câinilor‟. La fel ca oamenii, câinii intră în somnul REM, considerat a fi cel mai profund ciclu al somnului, unde atât cânii, cât și oamenii visează. Cu toate acestea, în timp ce somnul REM reprezintă 25% din orele de somn ale oamenilor, în cazul câinilor acesta este de doar 10% din cauza programului neregulat. Prin urmare, câinii au nevoie de mai mult somn pentru a compensa:
„În faza REM, ochii câinilor se rotesc sub pleoapele închise, iar corpul lor ar putea reacționa la vise, prin zvâcnirea urechilor, ochilor și picioarelor‟, spune Catrin George, potrivit „Best Life”.
Astfel, dacă doarme profund, ar fi o greșeală dacă patrupedul tău s-ar trezi brusc. Un câine care se trezește brusc ar putea fi speriat, dezorientat, ar putea să înceapă să sară, să zgârie sau să muște, scrie „Newsweek‟.
Conform medicului veterinar, Mondrian Contreras, din Illinois, există și unele probleme medicale care pot fi declanșate de trezirea bruscă, așa cum este pierderea auzului și leziunile: „Această reacție intensă poate duce la rănirea câinelui‟, explică medicul.
Totuși, dacă trebuie să trezești un câine care a adormit, pentru o experiență mai bună, experții îți sugerează să îi pronunți numele încet, pentru a nu-l speria, ori să îi pui un preparat gustos sub nas.