Pentru evitarea situatiilor neplacute cauzate de caderea parului este bine sa cunoastem in primul rand care sun cauzele pentru care pierdem par si apoi sa ne indreptam spre un tratament adecvat pentru remanierea situatiei.
Asadar, cauzele caderii parului pot fi impartite in doua categorii: cauze genetice, care sunt in general permanente la femei, si cauze nongenetice care sunt de obicei temporare si pot fi tratate mai usor.
Cauzele genetice ale caderii parului
O persoana cu o sanatete echilibrata pierde in jur de 100 de fire de par pe zi. Daca numarul de fire de par pierdute pe parcursul unei zile dpaseste 125, atunci este clar ca exista o problema care trebuie remediata.
Cauzele genetice fac referire la incapacitatea organismului de a regenera parul, asa ca firul de par intra in repaos de crestere si cade mai repede. Afectiunea genetica care se manifesta prin caderea parului se numeste alopecia androgenetica si este caracterizata prin rarirea intregii podoabe capilare.
Hormonii androgeni aflati in organsim in concentratii peste limitele normale (testosteron, androtestosteron si dihidrotestosteron – DHT) influenteaza in mod negativ cresterea firului de par. In aceste conditii daca testosteronul intra in contact cu enzimele din celula de par, se transforma intr-un androgen mai puternic numit DHT. Acesta poate sa se combine cu receptorii foliculului de par. Iar un exces de DHT cauzeaza micsorarea firului, care la randul lui afecteaza perioada de odihna si de crestere a paruluil.
Cauze non-genetice ale caderii parului
Cauzele nongenetice ale caderii parului pot fi impartite la randul lor in doua categorii. Astfel, cele doua categorii de cauze ale caderii parului sunt
Anagen si Efluvium Telogen, fiind ambele tratabile.
Efluvium Anagen reprezinta caderea parului din cauza administrarii de medicamente care cauzeaza caderea parului. Dintre acestea putem mentiona medicamentele pentru guta, cele prescrise in tratarea cancerului, cele pentru fluidificarea sangelui, antidepresivele, dozele mari de Vitamina A, medicamentele pentru presiunea sangelui, precum si pilulele contraceptive. Citeste mai mult...