Pisica, confruntată cu anumite situații, se poate speria și poate reacționa în diferite moduri: fuge, caută o ascunzătoare, atacă, paralizează de frică. Care sunt motivele temerilor pisicilor? Cum să-l ajuți să-și depășească temerile?
PASUL 1. CUM NE DĂM SEAMA CĂ O PISICĂ SE TEME?
Este destul de ușor să observi frica la pisici: îți lasă urechile pe spate, iar părul de pe spinare și de pe coadă este înfoiat. În funcție de intensitatea stării de teamă, e posibil să-și arcuiască, iar pupilele i se dilată.
PASUL 2. LUCRURI CARE SPERIE ORICE PISICĂ
Cauzele fricii la pisici pot fi diverse, dar este aproape sigur că orice felină va reacționa la zgomote și la schimbări.
Principala frică la pisici este legată de zgomote neobișnuite, fie ca intensitate, fie ca sonoritate. Nu este neobișnuit în acest caz animalul să se ascundă pentru a scăpa de zgomotul pe care nu îl poate înțelege. Tunetele sau zgomotul intens al unei ploi cu grindină, zgomotul petardelor de Anul Nou, dar și aspiratorul sau blenderul, îi provoacă pisici stări de frică, potrivit Le Figaro.
Teama de noutate este un alt element comun pisicilor. O persoană necunoscută ei care ne vizitează, obiecte casnice, ba chiar și un nou animal de companie pot stârni temeri. În acest caz, din fericire, este vorba de o perioadă de scurtă durată, necesară adaptării.
CUM CALMEZI O PISICĂ ÎNGROZITĂ
În primul rând, este esențial să-i oferiți acces în locuri ferite de lumină, zgomote sau orice alt stres. O altă opțiune este să o stimulezi cu elemente de noutate, zgomote și schimbări de mică amploare.
Dacă frica apare din nou, ai grijă să nu te oferi să-l liniștești prea repede. Este mai bine să-și gestioneze singur frica.
Odată ce trauma a trecut, îi poți oferi mângâieri și mâncare pentru a-l ajuta să uite experiența neplăcută. Pe scurt, pisica are nevoie de un spațiu sigur și de învățare pentru a-și gestiona cât mai bine frica.