În prezent, vremea nu poate fi prevăzută cu acuratețe pe o perioadă mai lungă de șapte – zece zile. Astfel, o prognoză meteo pentru o săptămână are un grad de credibilitate de cel mult 80%.
Cum preziceau strămoșii noștri vremea și cum se prezice acum
De mii de ani oamenii încearcă să prezică vremea. În acest sens, strămoșii noștri se bazau pe semnele naturii, pe forma și momentul apariției norilor, pe comportamentul animalelor și așa mai departe. După care au început să folosească instrumente precum: termometre, barometre și anemometre, pentru a măsura viteza vântului.
Cum se face azi? Meteorologii folosesc mai multe instrumente cu ajutorul cărora prognozele au reușit să se aproprie de acuratețe. În acest sens folosesc: baloane meteorologice, stații meteorologice, dar mai ales sateliți meteorologici.
Sateliții prind informații despre viteza și direcția vânturilor, despre nori, despre topiri de zăpadă și pot prognoza chiar foarte precis, după calcule complexe, mai ales pe intervale mai mici de cinci zile – fenomenele vremii.
Cum ar fi dacă vremea ar fi prognozată cu ajutorul inteligenței artificiale
Din cauza volumului imens de date pe care specialiștii le au de obicei de calculat, apar o mulțime de erori care fac ca vremea să nu fie prezisă cu o acuratețe de 100%. Asta chiar dacă aceștia utilizează calculatoare performante.
Problema este că de multe ori o prognoză meteo greșită poate pune viața oamenilor care pleacă pe mare, a piloților, a militarilor, dar și a civililor în pericol în cazul unei furtuni sau a unui cataclism.
Ei bine, dacă calculatoarele ar fi ajutate de inteligența artificială, lucrurile ar deveni mult mai simple, deoarece AI-ul dă posibilitatea colectării datelor mult mai rapid și pot fi ordonate și calculate mult mai precis.