Ai mai jos sfaturile dermatologilor cu privire la cât de des trebuie să faci duș, ce se întâmplă dacă nu faci duș în fiecare zi și cum să știi când trebuie să te speli.
De câte ori trebuie să faci duș pe săptămână
Fiecare are nevoi diferite, dar nu trebuie să stai mai mult de câteva zile fără o spălare. Frecvența dușurilor depinde de mulți factori diferiți, care variază de la persoană la persoană. Printre aceștia se numără producția de ulei a pielii, transpirația și nivelul de activitate, expunerea la bacterii, afecțiunile de bază ale pielii. În general, este recomandat dușul zilnic, sau de cel puțin 2 până la 3 ori pe săptămână, spune medicul dermatolog Rachel Nazarian.
„Deși importanța igienei personale nu poate fi subestimată, pielea fiecăruia este diferită”, spune medicul dermatolog în cosmetică Michele Green. „În funcție de anotimp, piele și preferințe, frecvența dușurilor săptămânale poate varia pe parcursul anului.”
Există câteva semne care indică că este timpul să faci duș. „Mirosul corporal și apariția afecțiunilor cum ar fi dermatita seboreică, sunt semne că nivelul bacteriilor și uleiul/transpirației sunt în creștere și trebuie curățate de piele mai des”, spune Nazarian.
„Pentru persoanele care fac duș mult mai rar decât este necesar, pielea poate deveni mai întunecată și mai groasă pe măsură ce celulele moarte ale pielii și murdăria se acumulează”.
Nu sta mai mult de câteva zile fără a face duș. Pentru unii oameni, frecvența ideală este o dată la două zile. Pentru alții, dermatologii recomandă să facă duș în fiecare zi. Fă duș zilnic dacă ai oricare dintre semnele de mai sus.
Cine ar trebui să facă duș în fiecare zi
În timp ce Nazarian spune că e în regulă să faci duș la două zile, există persoane care trebuie să facă duș în fiecare zi.
Chiar dacă nu intri cu tot corpul în apă, asta nu înseamnă că anumite părți nu trebuie igienizate zilnic. Fața, axilele și zonele intime, mai ales când transpiri abundent, trebuie curățate.
„Cei care se antrenează în mod constant ar trebui probabil să facă duș după aceea, ceea ce, dacă este făcut corect, nu este dăunător pielii”, adaugă dermatologul Lisa Chipps.
Când vrei să-ți cureți fața, apa caldă și un demachiant delicat va curăța foarte bine.
Citește continuarea aici