Pentru a face o casnicie sa dureze si sa nu se destrame prin divort, ambii parteneri trebui sa fie constienti ca, inainte de a fi un cuplu, sunt persoane individuale si trebuie sa se comporte ca atare.
Dupa ani bun de relatie, partenerii – sau cel putin unul dintre ei – nu se mai regaseste pe sine in cuplu. Cu alte cuvinte, se intampla adesea sa simta ca s-a pus pe el insusi pe plan secund atat de mult incat nimic din ceea ce-l definea inainte, din ceea ce era pur personal, nu mai are. Atunci apare sentimentul de instrainare fata de tine insuti, iar acest sentiment apare chiar si dupa compromisuri mici, dar sustinute mult timp. Spre exemplu, unul dintre parteneri nu mai asculta muzica ce-i placea inainte pentru ca celuilalt ii displace, sau renunta la micile placeri de dupa salariu din nevoia de a pastra banii in casa pentru alte cheltuieli, sau accepta sa-si imparta dulapul cu celalalt. Toate aceste exemple pot parea nesemnificative ca efort, dar pe termen lung cel care face micile compromisuri, zi de zi, ajunge sa nu se mai regaseasca pe sine. Atunci simte ca a pierdut notiunea de el insusi/ea insasi si ca exista doar conceptul de “noi doi”.
Acest tip de instrainare de sine, care are repercusiuni si asupra relatiei de cuplu, este unul dintre cele mai frecvente cauze de divort! Nu inselatul este principala cauza, ci pierderea sinelui in cuplu si lipsa de comunicare si intelegere! Ca sa nu ajungi intr-o astfel de situatie, tu – ca partener intr-un cuplu – trebuie sa-ti aloci un minimum de timp si chiar si de bani pentru a-ti satisface nevoile personale.
Iata patru ponturi eficiente pentru a nu-ti pierde individualitatea in cuplu si a nu ajunge la divort:
1. Ocupa-te de alte tale de unul singur – prea mult timp petrecut impreuna strica. Chiar daca nu va vedeti ziua pentru ca fiecare este la serviciu, nu inseamna ca tot restul timpului liber trebuie sa-l petreceti in doi. Aloca-ti timp sa faci ce ai tu nevoie fara ca partenerul sa fie vesnic prezent. Femeile trebuie sa se bucure de acele ore in care stau mult timp in baie, analizandu-si fiecare por sau epilandu-se, aplicandu-si tot felulul de masti de fata, de par, de corp fara sa fie stresate ca partenerii le-ar putea vedea in astfel de situatii. Si barbatii trebuie sa aiba acel timp pentru ei, fie ca decid sa iasa la o bere cu un prieten vechi, fie ca au pur si simplu chef sa se joace doua ore pe calculator, nefiind derajanti de nimeni. Micile placeri personale nu trebuie sa dispara in cuplu!
2. Citeste o carte la fiecare doua saptamani – dincolo de faptul ca cititul relaxeaza, iti si imbogateste cunostintele. Acest lucru este esential pe parcursul relatiei. Multe persoane se planga ca dupa ani de convietuire nu mai au ce sa-si spune, nu mai au subiecte de conversatie unul cu celalalt, toate fiind spune la inceputul relatiei. Ei bine, o carte ofera nenumarate subiecte de discutie care nu implica, neaparat, un rezumat la operei, ci pur si simplu discutii pe marginea unor situatii de viata, pur si simplu, prezente si in carti, si in realitatea fiecaruia. Mai exista si optiunea de a vedea filme, dar acestea te determina mai degraba sa nu te gandesti la nimic decat sa-ti pui mintea la contributie. Ideea generala a acestui pont este ca fiecare partener este dator sa genereze si sa sustina o conversatie in doi. Pana una alta, nimanui nu-i convine sa traiasca langa persoana care spune mereu aceleasi lucruri obosite.
Citeşte mai multe pe lyla.ro.