Gazele sunt motivul principal al balonării, care se acumulează după ce ai mâncat. Acestea se formează la nivelul tractului digestiv atunci când mâncarea nedigerată este descompusă sau atunci când înghiți aer. Toată lumea înghite aer atunci când consumă băuturi sau mâncare, dar unele persoane pot înghiți ceva mai mult aer, mai ales dacă mănâncă prea repede, mestecă gumă, fumează sau poartă proteză.
Chiar și sarea te balonează, pentru că reții după aceea mai multă apă. Dacă ești fumător, aerul pe care îl inhalezi odată cu fumul de țigară îți poate umfla abdomenul. În cazul în care balonarea a devenit ceva obișnuit, este cazul să-ți faci un jurnal al alimentelor pe care le consumi.
Iată o lista a alimentelor care te balonează și îți creează disconfort abdominal:
1. Legume crucifere
Broccoli, varză de Bruxelles, varză conțîn sulf și un carbohidrat numit rafinoza. Ambele substanțe sunt greu de asimilat în organism. Deși este indicat să consumi fructe și legume crude, unele trebuie gătite pentru a nu te balona.
2. Lactatele și glutenul
Produsele lactate creează balonare la persoanele care au intoleranță la lactoză, în timp ce glutenul le da bătăi de cap persoanelor care nu-l tolerează. Lipsa unor enzime care dezintegrează aceste substanțe duce la apariția balonării.
3. Mâncarea grasă
Indiferent de tipul acestora, organismului îi ia mai mult timp să digere grăsimile decât proteinele sau carbohidrații. De aceea, o masă bogată în grăsimi duce la balonare, grăsimile fiind ultimele care sunt “procesate” în stomac.
Citește continuarea pe sfatulpărintilor.ro.