De cele mai multe ori porțiile de mâncare pe care le primești când mergi la un restaurant sunt generoase. Problema este că, în general, ai tendința de a mânca tot ce ți se pune în față. Însă de ce ar trebui să te lași pradă deciziei restaurantului de a mânca mult? În loc să nu lași nici măcar o fărâmitură în farfurie, încearcă să urmezi sfaturile de mai jos ca să nu consumi prea multe calorii atunci când ieși seara în oraș, la masă.
1. Mănâncă doar jumătate de porție
Atunci când mergi într-un restaurant cunoscut pentru porțiile sale generoase, roagă chelnerul să-ți umple doar jumătate din farfurie în vreme ce cealaltă să ți-o pună la pachet. În acest fel, vei avea satisfacția de a mânca tot din farfurie fără să consumi toate acele calorii. De asemenea, în acest fel nu vei fi tentant să consumi întreaga porție la o singură masă. Te vei opri când te-ai săturat și, în plus, vei avea ceva mâncare și pentru ziua următoare.
2. Comandă unu-două aperitive
De obicei, aperitivele sunt ușoare și reprezintă opțiunea perfectă mai ales dacă ai probleme cu controlul porțiilor. Evident, un platou cu cartofi prăjiți sau batoane de mozzarella nu reprezintă chiar cea mai sănătoasă alegere. Mai bine ai comanda ceva care nu este prăjit/fript ceva și care are la bază legumele, spre exemplu o salată ori o supă. Este mai ieftin, iar porțiile mai mici îți permit să bei și un pahar de vin ori să mănânci și un deșert mic.
3. Pune sosul deoparte, nu-l folosi
Când se poate nu folosi sosul. În acest fel ai un oarecare control asupra ingredientelor. Oamenii mai puțîn interesați de mâncarea sănătoasă toarnă din belșug diverse sosuri în salatele lor. Iar unele dintre aceste sosusi nu doar că au o mulțime de calorii, însă conțîn și cantități importante de sare, grăsimi nesănătoase și zahăr.
4. Renunță la băuturile alcoolice
Băuturile alcoolice atârnă greu atât pe talie cât și în portofel. Dacă mănânci în oraș, rămâi la o singură băutură nu mai multe. Băuturile alcoolice sunt scumpe, atât din punct de vedere al banilor cât și al caloriilor. Este grozav să bei un pahar de vin la o cină bună însă scoate de pe lista alcoolul când mănânci în oraș. Procedează la fel și cu sucurile.
5. Nu uita de condimente
Alege mâncărurile pline de savoare. Preparatele care au combinații de arome te pot satură mai repede. Pentru început optează pentru muștar în loc de maioneză și vei scăpa de multe calorii fără să sacrifici gustul. La fel, înlocuiește sosul din salate cu oțet balsamic, ulei de măsline ori oțet de mere. Dacă îți plac mâncărurile picante, alege-le întotdeauna, pentru că ele împiedică supraalimentarea.
6. Mergi cu încredere „pe mâna” legumelor
Legumele reprezintă mereu alegerea inteligență mai ales cât optezi pentru ele în defavoarea alimentelor prăjite. Supă de legume, salate, sotee – sunt mai bune decât orice cartofi prăjiți ori alte asemenea alimente.
7. Planifică-ți ieșirea în avans: Mănânci mai puțin înainte
Dacă știi că îți vei face de cap, din punct de vedere alimentar, vineri seară, atunci când te întâlnești cu prietenii, mănâncă mai puțin joi și vineri dimineață. Așa te vei putea bucură de alegerile tale alimentare fără să te simți vinovat mai târziu. Tocmai de aceea este bine să planifici din timp și să te bucuri când iei cina.
8. Atenție la zahăr
Cu alte cuvinte, nu lua și băuturi pline de calorii și un deșert uriaș. Alege doar unul dintre cele două și bucură-te de el. Bea un concktail și doar atât. Ori poate tratează-te la finalul cinei cu o înghețată însă uită de băuturile alcoolice sau de alimentele prăjite. Adică te poți bucură de ceea ce îți place fără să exageri și fără că a două zi să te trezeșți cu dureri de cap ori de stomac.
9. Pune întrebări despre conținutul felurilor servite la masă
Dacă vrei să eviți alergenii precum lactatele ori glutenul sau dacă vrei să știi cum a fost preparat un anumit produs, nu-ți fie teamă să întrebi. Trebuie să faci cele mai inteligente alegeri din punct de vedere alimentar și este nevoie să iei decizii în cunoștință de cauză, așa că nu lăsa timiditatea să-ți stea în cale.
Sursa: sfatulparintilor.ro