Ca prim sfat, cumpărați de la producători/magazine în care aveți încredere și de la care ați mai cumpărat. Sigur, nu putem face întotdeauna acest lucru, iar uneori un preț care ni se pare foarte tentant ne face să renunțăm la precauții. Nu uitați însă că de regulă graba strică treaba.
Primul test este cea vizual: dacă vinetele au un aspect plăcut, coaja lucioasă și culoare violet cât mai închis, fără pete maronii sau de altă culoare, cel mai probabil sunt bune de pus pe grătar sau de gătit.
Dacă le pipăim, legumele trebuie să aibă o consistență fermă și uniformă. Dacă apăsați, iar gropița formată nu revine la forma inițială, însemnă de asemenea că nu este un produs proaspăt. Există și reversul, ca fructul să fie atât de consistent încât să nu se producă o adâncitură atunci când apărați, ceea ce înseamnă că vânata nu este suficient de coaptă.
Codița vinetei oferă și ea informații prețioase, iar absența ei, mai ales la un lotul mai mare, ar trebui să fie un semnal de alarmă. O codiță verde denotă o legumă sănătoasă și proaspătă, în timp ce o terminație cafenie denotă un produs ofilit și eventual putred.
Pe de altă parte, leguma nu trebuie să fie foarte grea, pentru că înseamnă că nu este suficient de coaptă, dar nici excesiv de ușoară, pentru că atunci este deshidratată.
O vânătă mai trecută este totuși recuperabilă, spun specialiștii, Dacă veți îndepărta, după coacere, porțiunile mai maronii, este posibil ca restul să fie bun la gust. În schimb, o vânătă necoaptă ridică mult mai multe probleme, cum ar fi dureri de stomac și chiar de cap, în cazul persoanelor mai sensibile.