ând vorbim despre resturile de varză murate și zeama care au rămas în recipiente la începutul primăverii și care, din motive obiective sau subiective, nu mai pot fi consumate, principala problemă legată de debarasare este MIROSUL.
Dacă locuiți la casă și aveți curte, soluția este simplă: separați partea solidă de cea lichidă. Pe cea din urmă o puteți pune în sticle, iar frunzele, dacă aveți o instalație de compostat, le puteți pun la macerat. Dacă este vorba de aparat special, nu de clopot sau pur si simplu de ghenă de compostare, citiți mai întâi recomandările specialiștilor despre CUM COMPOSTĂM MURĂTURILE.
Zeama rămasă poate fi folosită pentru diverse tratamente antiparaziți de grădină și plante, dacă aveți așa ceva.
În cazul în care locuiți la bloc, lucrurile se complică un pic. Evident, folosirea WC-ului sau a coloanei de gunoi, chiar dacă pare o tradiție, nu este cea mai plăcută cale de a săpa de rezidurile mirositoare. Și în această situație, prima etapă este separarea fracției lichide de cea solidă. Pentru a atenua mirosul zemii, puteți folosi bicarbonat de sodiu, iar în lipsă de alte variante, o puteți deversa la cea mai apropiată gură de canal.
Resturile, compactate cat de cat in pungi de plastic, pot fi depuse în tomberoane cu fracție umedă, iar pentru a evita disconfortul olfactiv, este bine să faceți operațiunea cât mai aproape de ziua în care se colectează gunoiul. Dacă aveți posibilitatea, puteti duce rezidurile la o gropa de gunoi autorizată, pentru a fi anihilate.