Ce sunt crizele de fiere?
Criza de fiere reprezintă unul dintre cele mai înspăimântătoare lucruri pe care le poți trăi în această viață. Cunoscută și sub denumirea de colică biliară, criza de fiere este o durere insuportabilă în partea dreaptă a abdomenului, aproape de cutia toracică. În cele mai multe cazuri, criza de fiere începe după câteva ore de când ai consumat o masă bogată în grăsimi și poate dura 30 de minute sau chiar o oră.
Uneori, durerea poate radia și în partea superioară a spatelui și poate fi însoțită de gust amar, greață și vărsături, dureri de cap, balonare și alte simptome.
Cauzele crizelor de bilă
Înainte de a afla dacă există cumva pentru criza de fiere un tratament imediat, este important să înțelegi de ce apare această durere.
Fierea este un săculeț localizat sub ficat. Aceasta stochează bila produsă de ficat pentru a ajuta la digerarea grăsimilor. Bila este eliberată în intestinul subțire prin tuburi numite ducte biliare. Componentele bilei se pot cristaliza în timp și se pot întări în interiorul fierii, ducând mai departe la apariția pietrelor. Conform Harvard Health Publications, 80% dintre pietrele la fiere sunt compuse din colesterol, iar 20% din săruri de calciu și bilirubină.
Pietrele la fiere nu cauzează durerea. Crizele apar de obicei atunci când pietrele blochează eliminarea bilei din fiere. Milioane de oameni au pietre la fiere fără a experimenta dureri și disconfort. Mai mult, aproximativ 3% dintre persoanele care au simptome dureroase dezvoltă inflamații.
Durerea provocată de colica biliară este puternică și poate apărea sub formă de spasme, dar poate fi și constantă. Crizele de fiere durează, de obicei, între una și cinci ore, dar disconfortul poate fi resimțit timp de 24 de ore.
Citește continuarea pe Divahair.ro