În cadrul galei se vor servi patru sortimente de vin Casa de Vinuri Cotnari S.A.: Naiv Tămâioasă Românească, un vin alb sec, Naiv Busuioacă de Bohotin, rose sec, Naiv Fetească Neagră, roșu sec și nu în ultimul rând ZAZ, un spumant alb brut.
Premiile Gopo reprezintă o ocazie unică de a recunoaște și recompensa cele mai importante contribuții cinematografice din anul precedent, evidențiind valorile autentice ale industriei de film. Cu o selecție impresionantă de 33 de lungmetraje, atât de ficțiune, cât și documentare, lansate în cinematografe în 2023, ediția din acest an promite să fie una memorabilă. Juriul, format din peste 600 de profesioniști din diverse domenii ale industriei cinematografice românești, va desemna câștigătorii în urma unui proces de evaluare și vot.
„Ne onorează să facem parte din acest eveniment de prestigiu care celebrează și recompensează excelența cinematografiei românești. Pentru noi, este o oportunitate extraordinară să fim alături de talentele creative ale industriei cinematografice și să ne împărtășim pasiunea pentru vinurile noastre premiate. Ne mândrim cu tradiția îndelungată în producția de vinuri de cea mai înaltă calitate și suntem dedicați să oferim experiențe de degustare memorabile. Ne bucurăm să aducem aroma vinurilor noastre la Gala Premiilor Gopo, contribuind astfel la atmosfera deosebită a evenimentului.”, a declarat Victor Ioan Deleanu, Director General Casa de Vinuri Cotnari S.A.
Casa de Vinuri Cotnari alaturi de Cotnari SA. continuă să inoveze și să surprindă industria vinicolă românească prin recenta lansare a campaniei "Crama Transparentă". Prin această inițiativă, Cotnari invită pasionații de vin să pătrundă în culisele procesului de producție al vinurilor premiate, demontând miturile și oferind o transparență totală asupra modului în care sunt obținute vinurile de excepție. Prin intermediul noii platforme cramatransparenta.ro, compania pune la dispoziția consumatorilor și celor interesați de procesul de vinificare informații detaliate despre producție, acces în cele trei crame și degustări de vin. De asemenea, tot pe website-ul campaniei, este activ un video detaliat și interviuri cu povestea de fabricare a vinurilor de calitate, pe care cei care doresc îl pot accesa din confortul casei.
În topul preferințelor consumatorilor se află în continuare Grasa de Cotnari și respectiv Tămâioasa Românească, soiuri pure, românești, care ocupă cel mai însemnat procent din vânzările companiei. Reprezentanții Cotnari afirmă că în România, în ultimii ani, a crescut interesul și pentru vinurile rose. Acest trend a făcut ca sortimentul Cotnari Busuioacă rose să ocupe un loc important în cifra de afaceri. În ceea ce privește vinurile seci și cele spumante, soiul Frâncușa a avut cea mai importantă creștere.
Despre Casa de Vinuri Cotnari S.A.
Casa de Vinuri Cotnari a luat naștere din inițiativa celei de-a doua generații a principalilor acționari de la SC COTNARI SA, cel mai mare producător din podgoria Cotnari, care, odată cu trecerea anilor, și-a manifestat dorința de a completa sortimentația de vin obținută în podgorie cu vinuri premium albe, rose și roșii, seci sau demiseci, destinate exclusiv segmentului HoReCa și magazinelor specializate.
Din aceste considerente a apărut Casa de Vinuri Cotnari, o societate distinctă, cu sediul în Castelul Vlădoianu, ce deține terenuri și vii plantate în anul 2007, Crama Vladoianu – o cramă modernă, finalizată și Crama Axinte – o cramă achiziționată recent ce urmează a fi modernizată.
Sediul Casei de Vinuri Cotnari se află în localitatea Cîrjoaia, la Castelul Vlădoianu, edificiu ridicat în anul 1901 de fostul guvernator al Băncii Naţionale, boierul Vasile Vlădoianu, împreună cu soția sa Raliţa Balş, descendentă a boierului Balş. La construirea castelului s-a folosit un proiect italian şi materiale aduse din Italia. Odată cu trecerea timpului, domeniului i-au fost atribuite diverse destinații: în timpul celui de-al doilea război mondial a fost folosit de armata rusă ca spital iar între anii 1945-1950 a funcționat ca orfelinat. După anul 1950 a fost preluat de CAP apoi de IAS Cotnari. In 2000 a fost retrocedat moștenitorilor de drept de la care a fost ulterior achiziționat. În prezent, peste Castelul Vlădoianu și-a lăsat amprenta trecerea timpului, însa în viitor se urmărește realizarea unui proiect unicat de restaurare a domeniului, ce îi va reda strălucirea de odinioară, specifică belle époque.
Suprafața exploatată de către Casa de Vinuri Cotnari este compusă din Fetească Neagră – 100 ha, Busuioacă – 75 ha, Tămâioasă Românească – 75 ha, Grasă de Cotnari – 50 ha şi Fetească Albă – 50 ha. Fiind un producător de vinuri premium, rezultate din struguri de calitate, plantațiile Casei de Vinuri Cotnari au fost înființate cu tehnologie de ultimă generație, urmărindu-se o densitate mică a plantelor (3646 plante la hectar), o distanță mare între rânduri, (3 m) ce permite o circulare eficientă a aerului și efectuarea lucrărilor cu utilaje moderne. Lucrările viticole se execută astfel încât cantitatea de struguri recoltată pe hectar să nu depășească 6 tone (Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Fetească Albă, Busuioacă), respectiv 5 tone (Fetească Neagră), cu o acumulare de minim 230 grame zahăr.