"Muzeul județean de mineralogie Victor Gorduza, din Baia Mare este o instituție muzeală unică în peisajul cultural național datorită tematicii culturale pe care o reprezintă domeniul minealelor. Muzeul nostru, supranumit și Muzeul Florilor de Mină, este considerat cel mai mare muzeu de mineralogie din Europa cu reprezentare regională. Ne mândrim cu faptul că avem 45 de expoziții temporare organizate în diferite țări din Europa: Franța, Austria, Ungaria, Germania, Belgia, Olanda", spune Conf. Univ. Ioan Denuț, directorul muzeului.
"Acest muzeu a fost creat și dezvoltat la Baia Mare pentru că este o expresie a particularității din punct de vedere geologic a teritoriului Maramureșului. Aici au fost acele exploatări miniere în care se extrăgeau minereuri de cupru, plumb, zinc, dar și aur și argin. Prin urmare, este normal ca aceste piese să rămână acasă și să fie vizibile și expuse într-un muzeu din Maramureș, respectiv din Baia Mare", mai spune spune Conf. Univ. Ioan Denuț.
După ce am văzut ce minunății pot să găsească minerii în subteran, facem o oprire și la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, unde există o expoziție dedicată acestei teme.
"Istoria Maramureșului este strict legată de industria mineritului", spune Oana Chirilă, doctor muzeograf.
Muzeul de Istorie și Arheologie găzduiește și artefacte reprezentative pentru oamenii din vechime care au trăit în zona Maramureșului. Vase, dar și arme sau podoabe, toate au o valoare inestimabilă.