În primul rând vom alege o față de masă curată, din țesătură, în niciun caz din plastic, cu un imprimeu specific sărbătorilor — Moș Crăciun, om de zăpadă, crengi de brad, globuri, clopoței. În același ton vor fi și șervețelele. Nu vom neglija decorurile — suporturi cu lumânări, un aranjament cu crenguțe de brad și câteva globuri, un platou cu fructe. Dacă vreți originalitate, în locul tradiționalelor sfeșnice pentru lumânări, puteți pune lumânările în mere scobite în locul codiței.
Farfuriile vor fi de calitate, neapărat una ca suport, sub cea din care mâncăm. Nu vom uita că furculițele se pun în stânga farfuriei, cu dinții în sus, iar cuțitele în dreapta, cu partea tăioasă spre farfurie.
Lingurița pentru desert se pune în fața farfuriei. Pentru fructe vom pregăti cuțit și furculiță speciale.
Paharele se așează tot în fața farfuriei, spre dreapta, fiind necesare de obicei trei — pentru băutura aperitiv, pentru vin și pentru apă, scrie Agerpres.
Pâinea va fi adusă la masă în coșulețe speciale, sticlele cu băuturi se așează pe masă simetric, în ambele părți ale acesteia, pentru a fi la îndemâna tuturor.
Dacă la masă este doar familia, fiecare se va așeza unde dorește. Dacă avem invitați și prieteni, vom avea grijă să așezăm alături persoane care se cunosc, pentru a putea discuta. Locul de onoare este în dreapta gazdei.
La masă vom avea o poziție dreaptă, dar nu rigidă, însă nici nu vom întinde picioarele pe sub masă pentru a fi mai relaxați. Ideal este să nu aglomerăm masa cu lucruri personale, cum ar fi cheile de la mașină ori telefonul mobil. Locul acestora este în poșetă/borsetă.
Masa de Crăciun este specială, trebuie savurată, bucurându-ne atât de gustul preparatelor, cât și de faptul că suntem în compania celor dragi. Vom mânca pe îndelete, nu ne vom grăbi.
Vom discuta cu cei de lângă noi, chiar dacă suntem la masă, cu condiția să nu vorbim cu mâncarea în gură.
În cazul în care trebuie să respectăm un anumit regim alimentar, vom mânca doar ceea ce este permis, fără a da amănunte despre motivul pentru care ținem regim. Puteți lăuda priceperea gazdei în pregătirea preparatelor, fără a exagera.
Ideal este să nu se fumeze la masă, ci în alt loc. Dacă gazda este fumătoare și permite fumatul la masă, vom putea face acest lucru, dar numai după ce toată lumea a terminat de mâncat.
Cine se pricepe are posibilitatea să prezinte și preparatele într-un mod festiv. Putem realiza decoruri în formă de om de zăpadă din ouă fierte, cărora le punem ochi din două boabe de piper, la fel și nasturi, mătura poate fi o crenguță uscată de cimbru, nasul — o bucățică de morcov fiert, pălăria — din rondele de gogoșar, fularul — o frunză de ceapă verde înnodată.
Roșiile pot fi aduse la masă agățate de o creangă de brad, asemenea globurilor, friptura poate fi însoțită de brăduți tăiați cu migală din felii transversale de castraveți murați. Ideile sunt numeroase, în funcție de imaginația gazdei.