„Sosirea iernii aduce cu sine o serie de provocări potențiale pentru somn, inclusiv expunerea redusă la lumina Soarelui, temperaturile mai scăzute, schimbările de fus orar și imunitatea scăzută. Toți acești [factori] perturbă somnul, făcând ca trezitul de dimineață să fie mai greu”, a declarat Guy Meadows, cercetător în domeniul somnului și cofondator The Sleep School, o
Schimbările hormonale, comportamentele nesănătoase și anumite deficiențe de vitamine pot sta, de asemenea, în spatele apariției oboselii sezoniere, conform Live Science.
Cele mai frecvente cauze ale oboselii sezoniere
Pentru unii oameni, însă, debutul iernii poate avea ca rezultat mai mult decât un sentiment de plictiseală. Oboseala excesivă, lipsa de energie și starea de spirit scăzută sunt simptome ale unei tulburări cunoscute sub numele de tulburare afectivă sezonieră (SAD).
SAD este un tip de depresie care apare atunci când, în timpul iernii, zilele devin mai scurte. Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din SUA (NIMH), simptomele încep adesea la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii și dispar în timpul primăverii sau al verii.
Multe simptome ale SAD sunt psihologice, cum ar fi starea de spirit scăzută, pierderea interesului pentru activități și sentimente de deznădejde. De asemenea, pot exista și simptome fizice, cum ar fi lipsa de energie, probleme de somn sau modificări ale apetitului, senzația de lene și letargie, lipsa de energie, probleme de somn și modificări ale apetitului sau ale greutății.
Citește continuarea pe Descopera.ro