Iată 7 obiceiuri alimentare care te ajută să trăiești mai mult. Concluziile au fost desprinse după analiza a 150 de studii legate de dietele oamenilor din Sardinia, Costa Rica, Japonia.
95% din alimentația zilnică ar trebui compusă din legume
Hrana populațiilor cu cea mai lungă speranța de viață constă în cereale integrale și fasole. Acești oameni consumă o varietate impresionantă de legume și fructe de sezon, iar mai apoi apelează la variantele uscate. Cele mai bune legume pentru creșterea longevității sunt legumele cu frunze verzi. Studiile au demonstrat că persoanele de vârstă mijlocie care consumă zilnic echivalentul unei ceșți de legume au un risc cu 50% mai scăzut de a muri în următorii 4 ani comparativ cu cei care nu au în dietă legume.
Carnea, consumată doar de două ori pe săptămână
Cei mai varsnici oameni de pe pământ consumă carne doar de 1-2 ori pe săptămâna. Limitează consumul de carne gătită la 60 g ori chiar mai puțîn pe săptămâna. Și, ar fi bine, că puiul, porcul ori mielul să fie provenite de la țărani.
Peștele - 85 de grame consumat zilnic
Potrivit unui studiu la care au participat 96.000 de americani, oamenii care au o dietă bazată pe legume și o mică porție de peste trăiesc cel mai mult. Cele mai recomandate specii de peste sunt sardinele, hamsiile și codul care nu au fost expuse la cantități ridicate de mercur.
Mai puține lactate în alimentațe
Sistemul digestiv uman nu este optimizat pentru laptele de vacă care este bogat în grăsimi și zahăr. Oamenii cu cea mai lungă speranța de viață își iau calciul din legume.
O ceașcă de napi, spre exemplu, îți oferă la fel de mult calciu precum o ceașcă de lapte.
Însă consumul lactatelor depinde foarte mult de zona geografică. În Sardinia, de exemplu, oamenii consumă iaurt și cașcaval din lapte de capra ori oaie.
Este bine să se mănânce până la 3 ouă pe săptămână
Persoanele longevive consumă un ou la o masă: spre exemplu locuitorii din Okinawa fierb un ou în supă. Cel mai bine este că la micul dejun să mănânci un ou cu fructe și legume precum cerealele integrale și o banană.
Soia, fasolea - O ceașcă în fiecare zi
Fasolea neagră, soia, lintea și fasolea albă – toate acestea fac parte din dietele oamenilor care trăiesc mult. În medie, fasolea este făcută din 21% proteină, 77% carbohidrați complecși și foarte puține grăsimi. În plus, e o sursă excelență de fibre și mult mai mulți nutrienți decât orice alt element de pe pământ.
Pâinea din grâu integral
Pâinea din cereale integrale care oferă un spectru larg de nutrienți și un nivel ridicat de fibre.
Aici părerile sunt împărțite, unii nutriționiști recomandă în continuare pâinea din făină albă, dar în cantități moderate, sau în combinație pâine din făină albă și făină integrală.
Sursa: sfatulparintilor.ro