De obicei, eforturile îți sunt subminate de anumiți factori ignorați cu sau fără știință. Tentațiile cresc, motivația scade, arată Michelle Segar, cercetătoare în domeniul comportamentului sustenabil, autoarea volumului „The Joy Choice”, într-un podcast difuzat de Mind Body Green. Ea a explicat care sunt principalele capcane care te trag de pe făgașul cel bun și cum să-ți creezi o atitudine sustenabilă pe termen lung.
Tentațiile
Un scenariu obișnuit: eșți gata să mergi la sala sau să ieși la o plimbare ori alergare prin cartier, dar confortul casei te ține pe loc.
Sau mergi la o petrecere și ai o poftă nebună să mănânci o felie de tort cu ciocolată. „Ne confruntăm tot timpul cu aceste tentațîi, iar acestea ne țîn departe de ceea ce sperăm să facem. Dar ceea ce oamenii nu știu e că tentațiile care ne atrag nu sunt, de fapt, ceea ce căutăm… ci experiențele noastre din trecut cu aceste lucruri”, spune Segar.
Cu alte cuvinte, nu mâncarea în sine are putere asupra noastră, ci legăturile emoționale pe care le avem cu aceste lucruri. „Când înțelegi de ce experiențele tale din trecut te distrag de la intențiile și planurile tale, atunci ai mai mult control asupra acestor lucruri”, explică specialista.
Revolta
Următorul factor care îți distruge dietă sănătoasă este revoltă.
„Revoltă este forță pe care oamenii o trăiesc când încep o nouă dietă. Dacă simt că trebuie să facă ceva, tendința lor naturală este de a se opune”, explică Segar.
În general, este cazul clasic în care vrei ceea ce nu poți să ai. De exemplu, să spunem că urmezi o dietă strictă care elimina zahărul, iar când vezi tortul de ciocolată, ți-l doreșți mai mult.
„În loc să te mulțumeșți cu puțin tort, ajungi să mănânci trei felii, fiindcă ai această senzație de revoltă împotriva ideii de ‘nu pot, nu am voie asta”, mai arată experta.
Obișnuința
Iată un scenariu: te afli la petrecerea organizată de cineva din cercul tău de prieteni și observi din nou tortul irezistibil. Nu eșți tentată să iei o felie, n-ai niciun impuls de revoltă, dar atunci prietenă ta se apropie și îți oferă o bucată. În loc să te țîi de planul tău, vrei să-i arăți apreciere pentru că are grijă de ține, așa că doar iei farfuria și ii mulțumeșți.
Poate că ai intenții bune, dar încearcă să-ți amintești că deciziile alimentare sunt ale tale și n-ar trebui să simți că trebuie să le încalci pentru a mulțumi pe cineva. Un prieten adevărat îți va respectă întotdeauna alegerile.
Perfecțiunea
Toate cele trei capcane duc la a patra – perfecționismul.
Citește continuarea pe andreearaicu.ro