Sărbătoarea aducerii la templu sau în Biserică a Maicii Domnului a început să se ţină începând din secolul al VI-lea, când a fost construită o biserică închinată Fecioarei Maria chiar lângă ruinele vechiului templu în care ea a crescut. Astăzi, însemnătatea sărbătorii este cu atât mai mare cu cât aceasta are loc în perioada Postului Crăciunului. De aceea, este menită nu numai să amintească de momentul în care Maica Domnului a fost adusă la templu, ci şi să-i pregătească şi să-i îndrume pe creştini să ţină post şi să-şi primenească sufletul pentru marele praznic al Naşterii Domnului.
Miracolul naşterii Fecioarei Maria
Se povesteşte în „Evanghelia după Iacov‟ că Ana, cea care avea să fie mama Fecioarei Maria, nu putea avea copii şi că se ruga neîncetat împreună cu Ioachim, bărbatul ei, pentru a fi binecuvântată cu un prunc.
În fiecare an, cei doi aduceau jertfă pentru ca rugăciunile să le fie bine primite, dar în al 50-lea an al căsătoriei lor, marele preot le-a refuzat ofranda, numindu-i păcătoşi. Alţii probabil că s-ar fi îndepărtat de Dumnezeu, dar ei nu s-au răzvrătit, ci au continuat să se roage şi să postească, făgăduindu-I că dacă vor avea un copil, îl vor închina Lui. Şi iată cum, într-o bună zi, Arhanghelul Gavriil s-a arătat lui Ioachim şi l-a vestit că va avea un copil care se va umple de Duh Sfânt chiar din pântecele mamei sale şi va fi un vas ales al lui Dumnezeu. Cele anunţate de Arhanghel s-au adeverit, iar peste nouă luni Ana a născut pe cea care avea să fie Maica Domnului.
Maica Sfântă a copilărit la templu
După cum au făgăduit Lui Dumnezeu Ioachim şi Ana, au adus-o la templu pe fiica lor, Maria. Se întâmpla într-o zi de 21 noiembrie, pe când cea care avea să fie Maica Domnului abia ajunsese la vârsta de trei ani. Acolo, ea şi-a petrecut întreaga copilărie, crescând în curăţie sufletească, rugându-se şi citind Sfânta Scriptură alături de alte fecioare, de văduve şi preoţi, pregătindu-se spre a se uni cu Dumnezeu.
12 ani a petrecut astfel Fecioara Sfântă până când acelaşi Arhanghel Gavriil i-a adus Buna Vestire că-L va naşte pe fiul Domnului. Pentru a rămâne nepătată în faţa lumii, după ce a primit vestea, Fecioara Maria a părăsit Templul şi s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei Ei şi a miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.
Rugăciunea ce-ţi aduce pace sufletească în această zi
Cum este o zi sfântă, credincioşii sunt îndemnaţi la rugăciune şi la milostenie. În ziua de 21 noiembrie, rosteşte o anumită rugăciune pentru a avea parte de linişte în suflet şi sănătate. Conform credinţei populare, în această perioadă, an de an, cerurile se deschid spre îndeplinirea tuturor dorinţelor. Aşadar, dacă găseşti răgazul necesar parcurge întreg „Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului‟ pentru a-i mulţumi Fecioarei Maria. De nu reuşeşti, citeşte de trei ori măcar condacul al 13-lea din acest acatist: „O, cea mai cinstită şi mai sfântă decât toţi sfinţii, dumnezeiască Pruncă, Fecioară şi Maica Dumnezeului celui de sus, în ziua Intrării tale în Sfânta Sfintelor, pe care o prăznuim astăzi cinstindu-te, primeşte acest dar al nostru şi ne izbăveşte pe noi din toate nevoile, necazurile şi primejdiile şi ne învredniceşte Împărăţiei celei cereşti, ca întotdeauna cu mulţumire să cântăm: Aliluia!‟.
Sursă text: clickpentrufemei.ro