Reducerea randamentului memoriei
Un somn insuficient conduce către o memorie mai slabă și un randament diminuat: atât în viață profesională, cât și în viață personală. Acestea fiind spuse, te poți aștepta la probleme atât la locul de muncă, cât și în relația de cuplu sau în relațiile cu cei dragi.
Risc crescut de accidente
Privarea de somn și oboseală cronică conduc, în consecință, către un risc crescut de accidente. Fie că vorbim despre accidente la locul de muncă sau de accidente în trafic, o persoană care este extenuată este mai puțîn atentă. Starea să de alertă este diminuată și performanță este afectată. Același lucru este valabil și în cazul anumitor reflexe, care uneori sunt salvatoare.
Risc de obezitate
Lipsa somnului încetinește metabolismul. Această te face să cauți alte surse de energie, precum mâncarea tip fast food și dulciurile. Te face să fii mult mai puțîn atentă la alimentele pe care le consumi și să îți dorești să te refugiezi într-o mâncare rapidă, care oferă o satisfacție de moment. Cu toate acestea, nu ai șanse să găsești energie, dimpotrivă, oboseală și mai mult stres. Ba chiar poți experimenta supraponderalitate sau obezitate.
Distrugerea sinapselor
Conform unui studiu realizat de Michele Bellesi, profesor la Universitatea Politehnică Marche din Italia, privarea de somn poate declanșa astrocitele să distrugă mai multe conexiuni ale creierului și resturile lor. Cu alte cuvinte, creierul tău se consumă pe el însuși. „Arătăm pentru prima dată în istorie că porțiuni de sinapse sunt literalmente consumate de astrocite din cauza pierderii somnului”, susține Bellesi.
Oamenii de știință continuă să investigheze
Descoperirea ar putea explică de ce lipsa somnului pare să îi facă pe oameni mai vulnerabili la dezvoltarea unor anumite tipuri de demente sau afecțiuni. Cu toate acestea, mai multe studii sunt necesare. Oamenii de știință nu au încă răspunsul la o întrebare importantă: “Mai mult somn ar putea proteja creierul?”. Cercetătorii plănuiesc să investigheze cât durează, mai exact, efectele privării de somn.