Cuvioasa Maică Parascheva s-a născut în Epivata (azi Boiados), pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (mai târziu, Istanbul), pe atunci capitala Imperiului bizantin. Părinții ei, oameni de neam bun și credincioși, râvnitori spre cele sfinte, au crescut-o în frica de Dumnezeu, îndemnând-o spre deprinderea faptelor bune, dar mai ales a postului, rugăciunii și milosteniei.
În această mare zi de sărbătoare, toți creștinii trebuie să știe care sunt tradițiile de respectat. În popor se pune că domnișoarele care vor să se mărite trebuie să se roage către făcătoarea de minuni în această zi sfântă.
Ce nu ai voie să mănânci de Sfânta Parascheva
De Sfânta Cuvioasă Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveți şi poame în formă de cruce şi nici fructe închise la culoare și pepene roșu, pentru că amintesc de sacrificiul martiric.
Mai mult, creștinii nu trebuie să spele rufele, să coasă, să toarcă, dar nici să meargă să facă muncă la câmp. În tradiția populară, fetele ţineau la această superstiție pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug.
Dacă vremea pe 14 octombrie este mohorâtă, atunci așa vor fi și celelalte sărbători de peste an. De asemenea, de Sfânta Parascheva, conform datinii, se dă de pomană pentru cei adormiți fără lumină (fără lumânare aprinsă la căpătâi).