Medicii sunt de părere că, de cele mai multe ori, simptomele infarctului silențios sunt ignorate de persoanele predispuse la această condiție, deoarece pot fi asemănătoare unei răceli, cu mici dureri în gât sau în maxilar, relatează divahair.ro.
Simptome ale infarctului silențios
Așa cum reiese din numele acestuia, infarctul silențios este o afecțiune ce nu prezintă simptome evidente. Cu toate acestea, acest tip de infarct este asemănător unui infarct miocardic. Ca orice infarct, acest tip distruge țesutul de la nivelul inimii.
De multe ori, pacienții care s-au prezentat la medic cu stări cronice de oboseală sau alte condiții similare unui infarct au descoperit, în urma unui EKG, că au suferit un infarct silențios cu mult timp înainte să ajungă să efectueze analize de specialitate.
„Persoanele care au aceste atacuri de inimă numite silențioase (tăcute) sunt mult mai susceptibile de a avea simptome nespecifice și subtile, cum ar fi indigestia. Sau pot crede că au dureri în zona pieptului sau de spate. Totodată, aceste persoane pot crede că este un disconfort în zona pieptului, a spatelui sau a brațelor. Unele persoane prezintă o stare de oboseală acută și excesivă, care este inexplicabilă. Acestea sunt simptomele mai puțin specifice ale unui atac de cord, însă persoanele în cauză le asociază cu alte stări sau afecțiuni”, susține Deborah Ekery, medic cardiolog la Spitalul de Inima din Austin, Texas.
Printre factorii care pot duce la apariția infarctului se numără:
- Fumatul
- Istoricul familial al bolilor de inimă
- Vârsta
- Un nivel ridicat al colesterolului
- Tensiunea arterială ridicată
- Diabetul
- Sedentarismul
- Supraponderalitatea
Persoanele care au suferit un infarct silențios au șanse foarte mari să facă un infarct miocardic. Mai mult decât atât, persoanele care prezintă unul sau mai mulți dintre factorii de risc de mai sus sunt sfătuite să consulte imediat medicul, deoarece infarctul, în mod repetat, poate fi fatal.
Țesutul cardiac se distruge și se necrozează de fiecare dată când o persoană are un infarct silențios, iar astfel inima se slăbește. Potrivit medicilor, persoanele predispuse la acest tip de infarct pot scăpa după unul sau două episoade, însă în final ajung la deces. Mai mult decât atât, foarte multe persoane au murit în somn, deoarece nu știau că au probleme cu inima și nici nu aveau simptome evidente.
Cauze ale infarctului silențios
Un atac de cord silențios are loc atunci când fluxul de sânge este blocat din cauza plăcilor de aterom. Deși studiile diferă, unii medici sunt de părere că atacurile de inimă silențioase sunt mai frecvente în rândul femeilor decât în rândul bărbaților.
Mai mult decât atât, medicul Deborah Ekery este de părere că, în cazul femeilor, specialiștii pot confunda simptomele unui infarct silențios cu stările de anxietate, iar astfel să respingă ideea unui risc de atac de cord. Cu toate acestea, factorii care trebuie luați în calcul pentru acest tip de infarct sunt aceiași precum factorii de risc pentru un infarct miocardic.
Un astfel de atac silențios poate fi la fel de periculos precum infarctul, deoarece evenimentul lasă de cele mai multe ori cicatrice și leziuni la nivelul inimii, ceea ce înseamnă că persoanele în cauză prezintă un risc mai mare de probleme cardiace.
Ce trebuie făcut în timpul unui infarct silențios
De cele mai multe ori, tocmai din cauză că este silențios, persoanele care suferă un astfel de atac nu își dau seama că întâmpină o urgență medicală. În cazul în care sunt observate simptomele unui infarct silențios, persoanele în cauză sunt rugate să rămână calme și să solicite ajutor medical de urgență. Odată ajunse la prima unitate medicală, persoanele care suferă de această condiție trebuie să evite orice formă de stres și de agitație și să se clarifice dacă suferă de un atac de cord silențios sau dacă trec printr-un episod de anxietate.
Citește continuarea pe divahair.ro.