KELT-9b este o lume extrem de fierbinte, la cele 4.300 de grade Celsius ale sale. Așa cum era de bănuit, pentru o asemenea planetă cu temperaturi infernale, distanța dintre corpul ceresc și soarele în jurul căruia gravitează este una foarte redusă.
Despre KELT-9b se poate spune că este un fel de Jupiter foarte fierbinte, cu importante deosebiri legate de dimensiuni. La fel ca și Jupiter, KELT-9b este un gigant gazos.
Planetă se află, față de steaua sa, la o distanță mai redusă decât cea dintre Mercur și Soare. Steaua care guvernează KELT-9b are o temperatură, în stratul superior, de aproape 9900 de grade, adică aproape dublă față de Soarele nostru.
Planeta cu cele mai ridicate temperaturi
Exoplaneta este de aproape trei ori mai mare decât Jupiter. Pe o planetă cu asemenea temperaturi nu se poate forma apa și nici metanul ori dioxidul de carbon.
În schimb, atomii de metal se regăsesc într-o cantitate mare în atmosfera planetei. Datorită proximităţii planetei faţă de stea, forţa de atracţie permite ca doar o zonă a lui Kelt-9b să fie luminată constant.
KELT-9b a fost descoperită de către oamenii de știință de la Universitatea de stat din Ohio și se află în constelația Cygnus.
Cele două telescoape din Arizona şi Africa de Sud au detectat iniţial steaua Kelt-9 ale cărei temperaturi ajung la 10.000 de grade Celsius, temperaturile fiind de aproximativ două ori mai ridicate decât cele descoperite pe suprafaţa Soarelui.