„Cazinoul este la Compania Națională de Investiții, dar eu, ca primar, m-am interesat și uneori am fost parte a deblocării unor situații. Orice proiect mare se gripează undeva, din varii motive. În cazul de față, a fost o proiectare care nu a avut în vedere că structura de rezistență a Cazinoului era compromisă.
Executantul, când a intrat cu proiectul în mână, a zis stop, aici nu putem să trecem mai departe pentru că ceea ce am găsit nu corespunde cu realitatea”, a spus Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, completând: „Cazinoul, așa cum arată el acolo, e maiestos, e o bijuterie arhitecturală în adevăratul sens al cuvântului, e impunător”.
Inaugurarea a fost gândită pentru Ziua Marinei
Edilul a confirmat că porțile „cazinoului” se vor redeschide în această vară și că noua clădire va avea destinație culturală. În interiorul ei vor fi două muzee cu tehnologie imersivă și se vor pune în scenă piese de teatru. De asemenea, pe partea dinspre mare va exista o cafenea. Astfel, pasionații de jocuri de noroc se vor putea distra în continuare în cadrul aparte reprezentat de vechiul cazino, pe unul dintre site-urile licențiate care sunt prezentate pe legalcasino.ro.
Primăria va contribui și ea cu 2 milioane de euro pentru amenajările interioare. Deși se spunea că redeschiderea va avea loc în luna iulie, autoritățile au decis ca „ziua cea mare” să fie 15 august, pentru a coincide cu Ziua Marinei.
Clădirea cazinoului din Constanța a fost deschisă pentru prima oară în anul 1910. Înainte de a deveni punct de întâlnire pentru pasionați de jocuri de noroc de seamă din toată lumea, a găzduit baluri fastuoase, concerte, expoziții de artă, spectacole de teatru și multe alte evenimente cultural-artistice de prim-plan. Datorită cazinoului, orașul de la malul Mării Negre a reprezentat o destinație foarte atractivă pentru aristocrații din Europa. Printre vizitatorii de seamă a fost și țarul Nicolae al II-lea al Rusiei , care a venit împreună cu familia, în anul 1914.
A trecut prin mai multe renovări
Cele două conflagrații mondiale au avut consecințe nefaste asupra edificiului. În timpului Primului Război Mondial, în interiorul cazinoului a fost amenajat un spital de campanie, care a fost lovit de bombardamentele germane ce vizau infrastructura portului Constanța. Clădirea a fost refăcută, dar avariată din nou de bombe, în cel de-Al Doilea Război Mondial.
În interiorul cazinoului s-a amenajat un spital de campanie în timpul Primului Război Mondial. Bombardamentele germane care vizau portul Constanța au avariat clădirea, care avea să fie restaurată și modernizată în anul 1934, sub coordonarea arhitectului Daniel Renard. Aproape tot ce s-a refăcut a fost distrus atunci când a venit Al Doilea Război Mondial.
După ce a fost refăcut din nou, fostul cazino a funcționat ca și Casă de Cultură a Sindicatelor, iar între anii 1960 și 1989 a făcut parte din patrimoniul Organizației Naționale de Turism Litoral. Cutremurul din 1977 a avut același efect ca și bombardamentele din timpul războaielor, astfel că a fost nevoie de o nouă restaurare, efectuată în 1986.
După Revoluție, clădirea a intrat în patrimoniul Ministerului Culturii, care a intenționat să o transforme în institut oceanografic. Nu au fost, însă, fonduri. În anul 2014, cazinoul a fost preluat de Compania Națională de Investiții, care și-a propus restaurarea. În primii trei ani au fost anulate trei licitații. Abia din anul 2020 au putut fi demarate lucrurile ce urmează să se termine până pe 15 august.